Gabriela Dinu Știri 11.02.2023 09:13

Care sunt limitele de viteză în România pe diferite tronsoane de drum

Care sunt limitele de viteză în România pe diferite tronsoane de drum

Limitele de viteză pe toate şoselele din România au fost stabilite printr-o Ordonanţă de Urgenţă, care a fost adoptată la finalul anului 2012. Este vorba despre OUG nr 195 din 12 decembrie 2012, care a reglementat limitele de viteză pentru toate drumurile publice, care trebuie respectate de către toţi conducătorii auto, indiferent de drumul pe care circulă.

Acesta are obligaţia de a-şi adapta viteza, precum şi manevrele, care trebuie efectuate doar în condiţii de siguranţă, în funcţie de categoria din care face parte drumul pe care circulă. Limitele de viteză care fac referire la fiecare categorie de drum sunt următoarele:

Care sunt limitele de viteză în România pe diferite tronsoane de drum

Limita de viteză în interiorul localităţilor. Limita de viteză impusă în interiorul localităților este de 50 km/h. Însă pe anumite sectoare de drum, limita de viteza poate fi stabilită până la 80 km/h, dar nu mai mare, de către administratorul drumului numai cu avizul poliției rutiere. Tot în interiorul localităților, ținând cont de intensitatea traficului din zonă și de împrejurări, limita de viteză se poate stabili până la maxim 10 km/h pentru autovehiculele din categoriile A și B.

Limita de viteză în afara localităților. Pentru autovehiculele din categoriile A și B, limita de viteză stabilită în afara localităților este de 130 km/h pe autostrăzi (ex: A1), 110 km/h pe drumurile expres, drumurile naționale (ex: DN1) și europene (ex: E81) și 90 km/h pentru celelalte categorii de drum.

Pentru autovehiculele din cat. C, D și subcategoria D1 limitele sunt 110 km/h pe autostrăzi, 90 km/h pe drumurile naționale, expres și europene iar le celelate categorii de drum 80 km/h. Pentru autovehiculele din subcategoriile A1, B1 și C1 limitele de viteză sunt 90km/h pe autostrăzi, 80 km/h pe drumurile expres și 70 km/h pe celelalte drumuri.

Limite maxime admise pentru începători. Posesorii permisului de conducere, care au mai puțin de 1 an vechime, au obligația de a circula pe drumurile publice cu o viteză mai mică cu 20 km/h față de viteza maximă admisă pe categoria de drum din care fac face parte.