Gabriela Dinu Știri 22.01.2023 17:40

Predare și preluare leasing. Tot ce trebuie să știi despre această modalitate de a achiziționa o mașină

Predare și preluare leasing. Tot ce trebuie să știi despre această modalitate de a achiziționa o mașină

Una dintre modalităţile prin care îţi poţi achiziţiona un autoturism este şi prin leasing, variantă agreată de mulţi oameni. În cazul în care ți-ai găsit mașina potrivită, iar proprietarul mai are în derulare contractul de leasing, trebuie să știi care sunt avantajele, dezavantajele, precum şi care este procedura privind preluarea de leasing.

Acest transfer de leasing este avantajos pentru cumpărător în condițiile în care acesta nu dispune de bani suficienți pentru achitarea unui avans pentru un contract de leasing nou, cât și avantajul că valoare de piața a vehiculului este mai mică iar diferența de plată se va face eșalonat, în rate.

Cum se face corect o predare sau preluare de leasing?

Dezavantajele achiziționării unui vehicul prin preluare de leasing sunt legate de starea tehnică și estetică în care se află autoturismul. Să nu uităm, totuși, că acesta este un vehicul second-hand iar cumpărătorul nu poate ști cu exactitate modul în care a fost întreținut, utilizat și dacă acesta a avut dosare de daună sau dacă numărul kilometrilor aflați în bord sunt reali.

Prima condiție pentru preluarea contractului de leasing este acordul societătii de leasing, deoarece acesta nu se poate realiza fără acceptul finanțatorului.

Care sunt pașii premergatori preluării unui contract de leasing

Aceasta va face o analiză financiară cumpărătorului pentru stabili dacă acesta are posibilitatea să achite ratele pe toata durata contractului. Dacă răspunsul este pozitiv aceasta va factura o taxă de novație (cesiune). Prețul va fi stabilit de fiecare finanțator în parte, acesta urmând a fi achitat de către cesionar sau cedent, în funcție de înțelegerea dintre cele doua părți.

Pentru realizarea tranzacției, cedentul trebuie să aibă ratele achitate la zi. Ratele achitate până în momentul transferului nu mai pot fi recuperate de către acesta. În schimb, acesta poate obține o sumă de bani de la cumpărător în funcție de negociere.
Dupa realizarea tranzacției, noul proprietar are obligație de a-și obține o nouă poliță de asigurare RCA. Asigurarea CASCO rămâne valabilă pentru noul proprietar, aceasta fiind transferată noului proprietar în baza contractului de cesiune.