Ionuț Nițulescu Auto 19.04.2022 14:12

Verificare RCA. Cum afli rapid și ușor dacă mai este valabilă asigurarea auto

Verificare RCA. Cum afli rapid și ușor dacă mai este valabilă asigurarea auto

Cum faci simplu o verificare RCA sau cum procedezi în cazul în care nu mai știi dacă asigurarea auto este valabilă? Verifică înainte de a porni la drum, altfel te poți trezi cu o amendă usturătoare. O poți face online, foarte ușor. Uite cum! 

Toate vehiculele care circulă pe drumurile publice au obligația de a fi asigurate RCA. Șoferii care sunt prinși circulând cu un autovehicul neasigurat pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 1.000 și 2.000 lei, conform Legii 137/2017, precum și cu reținerea certificatului de înmatriculare și a plăcuțelor de înmatriculare.

Verificare RCA. Cum verifici dacă asigurarea mai e valabilă

Așadar, dacă vrei să te riști, verifică valabilitatea poliței RCA. Ai la îndemână mai multe opțiuni, iar procesul nu durează mai mult de câteva minute.

Valabilitatea poliţei RCA va putea fi verificată şi prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltată şi administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, ce conţine informaţii cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României şi prin care se certifică existenţa unui contract RCA valabil la data verificării.

Tot ce trebuie să faceți este să intrați pe aida.info.ro/polite-rca, să introduceți numărul de înmatriculare sau seria de șasiu, precum și data. În doar câteva secunde veți primi informațiile de care aveți nevoie.

Tot pe AIDA veți găsi lista asiguratorilor autorizați să vândă polițe RCA pe teritoriul României.

Citește și: Predare și preluare leasing. Tot ce trebuie să știi despre această modalitate de a achiziționa o mașină

Adio amenzi pentru lipsa poliței RCA pe hârtie

Până de curând polițiștii nu luat în considerare polițele RCA emise online și îi sancționau pe șoferii care nu o prezentau în format electronic. Legea a venit însă în sprijinul șoferilor, iar din vara anului 2021 agenții de poliție sunt obligați să țină cont și de asigurările RCA achiziționate online.  Mai precis, șoferii nu vor mai fi nevoiți să aibă asupra lor polița RCA, ci o pot prezenta și pe telefon.

Modificările aduse legislației asigurărilor auto prevede că „dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, o constituie și informația rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data interogării.”