Ioana Filipescu Retete 26.12.2022 20:03

Care sunt cele mai bune prăjituri din lume. Trei deserturi tradiționale adunate de pe glob

Care sunt cele mai bune prăjituri din lume. Trei deserturi tradiționale adunate de pe glob

Dacă te-am întreba care sunt prăjiturile tale preferate, ce ai răspunde?  Câte gusturi, atâtea preferințe, fie că vorbim despre plăcintele aburinde ale bunicii, prăjiturile tradiționale românești sau deserturi complicate. 

N-ai cum să refuzi un desert, mai ales dacă acesta este recunoscut la nivel mondial. E greu să facem o listă a celor mai bune prăjituri, căci, după cum am spus, gusturile nu se discută. Ce putem face, în schimb, este să ți le prezentăm pe trei dintre cele mai cunoscute.

Au trecut testul timpului și au devenit îndrăgite și consumate în întreaga lume. Iată care sunt acestea:

Tiramisu, de la „remediu al bunicii”, la desert fin

Un desert tradițional italian ce îți „ridică” simțurile, după cum îi spune și numele „tirami-su”, adică „ridică-mă”. Cremos, lejer și răcoritor, nu ai cum să refuzi un astfel de desert.

Citește și: Prăjitură Albă ca Zăpada. Cum se face acest desert și ce compoziție are crema

Istoria tiramisului este una controversată, dar le fel de savuroasă precum gustul său. Patru regiuni – Toscana, Veneția, Lombardia și Piemont – dispută originea ei. Se pare totuși că rețeta a fost inventată de către Carlo Campeol, într-un restaurant în 1971. Acolo i-a venit ideea să adauge cafea la rețetă, cea și care îi dă un gust deosebit.

„Preparatul era servit de copiii și bătrânii aflați în convalescență pentru a le da putere”, povestea Carlo Campeol.

Traducerea „ridică-mă  mai poate însemna și „dă-mi putere”. Carlo Campeol nu a brevetat însă niciodată desertul, potrivit Francetvinfo.fr. De la un fel de remediu al bunicii, tiramisu a ajuns astăzi să fie recunoscut drept un desert fin.

Rețeta de Tiramisu are la bază pișcoturi, zahăr, ouă, cacao, cafea și mascarpone.

Crema de zahăr ars, invenția unui elev

Cremă de zahăr ars, crème brûlée, crema catalana sau Trinity cream. Oricum i-ai spune, îl recunosști dintr-o mie. Îl considerăm un desert francez, însă lucrurile nu par să stea deloc așa.

Colegiul Trinity din Cambridge, Marea Britanie, pretinde că este locul de naştere al acestui desert, unde este cunoscut şi ca „cremă arsă“, iar autorul ar fi, de fapt, un elev. Ingredientele de bază sunt ouăle, zahărul, laptele sau smântâna și vanilie.

Cheesecake, un desert îndrăgit de toată lumea

Intrat mai recent și în bucătăria românească, cheesecake-ul avea înițial doar trei ingrediente – făina, mierea şi brânza – care erau amestecate şi apoi coapte. Scriitorul grec Athenaeus este creditat pentru scrierea primei reţete greceşti de cheesecake în anul 230 d.Hr.

Pe măsură ce s-a extins, rețeta a fost modificată substanțial. Romanii puneau amestecul de brânză într-un aluat de patiserie, iar bucătarii din Marea Britanie și Europa au folosit metode noi pentru a-l prepara. Se pare că abia în secolul al XVIII-lea cheesecake-ul a început să semene cu ce știm noi.

În prezent, fiecare regiune a lumii are propria sa rețetă, iar ingredientele diferă în funcție de specificul culinar al țării. Acum există zeci de rețete de cheescake. Cu sau fără coacere, cu brânză, fructe sau chiar ciocolată. Nu ai cum să refuzi un astfel de desert, mai ales că pe lângă gust, arată și foarte apetisent.

În principiu, pentru o rețetă clasică de cheescake ai nevoie de: biscuiți, unt, cremă de brânză, ouă, zahăr și smântână.