>
Transalpina şi Transfăgărăşan, cele mai spectaculoase drumuri care străbat Carpaţii Româneşti, urmează să se deschidă şoferilor în 2021.
CNAIR le-a închis în 15 octombrie 2020, după căderile masive de zăpadă şi urmează să le redeschidă, după trecerea primăverii. Transalpina sau Drumul Regelei este aşteptată să se dechidă în jurul datei de 1 iunie, în funcţie de condiţiile meteo.
Anul precedent, Transalpina s-a deschis circulaţiei publice la data de 23 mai. În prezent, zona care leagă staţiunea Rânca de Obârşia Lotrului este închisă.
După ce reprezentanţii CNAIR vor deschide circulaţia, aceasta va putea fi tranzitată doar pe parcursul zilei, de către autoturisme care cântăresc maximum 7,5 tone, cu o viteză maximă de 30 de kilometri pe oră.
Transalpina este cea mai înaltă şosea din România, care are cel mai înalt punct la 2.145 km şi în lungimea sa de 148 de kilometri străbate patru judeţe diferite, Gorj, Vâlcea, Sibiu şi Alba.
Transfăgărăşanul, şoseaua care leagă Transilvania de Muntenia, este închisă în perioada 20 octombrie 2020 – 30 iunie 2021. Aceasta traversează cel mai înalt munte de la noi din ţară, prin judeţele Argeş şi Sibiu şi atinge cota maximă la Bâlea Lac, la 2042 m.
Iarna şi primăvara drumul este închis din cauza pericolului crescut de avalanşe, alunecărilor de teren, pe sectorul Piscu Negru – Bâlea Cascadă, pe o lungime de 27 de kilometri, ce aşteptat să se deschidă pe 1 iulie 2021.
Restul porţiunii din Transfăgărăşan, respectiv Bascov – Piscu Negru / Complex Capra – jud Sibiu / de la intersecţia DN 1 cu DN7C, până la Cabana Bâlea Cascadă. Există, însă, o variantă de ajuns de la Bâlea Cascadă, din judeţul Sibiu, şi până la Bâlea Lac, dar nu cu maşina, ci cu telecabina.
Astfel, cele două superbe şosele din munţi nu pot fi văzute şi străbătute de şoferi niciodată iarna şi primăvara, foarte rar când se deschid la finalul lunii mai, atunci când vremea este excelentă şi toate riscurile de avalanşă sau căderi de pietre sunt minimizate.