>
Alegerea unei locuințe este extrem de dificilă, fie că vorbim despre casă sau apartament. Este greu să ne găsim căminul visurilor noastre, mai ales că cei mai mulți dintre noi nu au un buget nelimitat în această privință.
Poate locuința ideală nu există, dar trebuie să o găsim pe aceea care bifează cele mai multe dintre cerințele noastre. Iată câteva lucruri la care să fii atent atunci când cumperi un apartament sau o casă.
Înainte de a porni la drum, ar trebui să faci o listă cu toate lucrurile pe care ți le dorești de la noua locuință, iar atunci când crezi că ai găsit-o, să verifici câteva aspecte cu mare atenție, indiferent dacă vorbim despre o casă nouă sau una veche.
Primul lucru de care ar trebui să ții cont este alegerea zonei, însă aici lucrurile sunt simple. De obicei, alegi câteva care îți plac, apoi începi căutarea propriu-zisă. Este important să ai în proximitate un mijloc de transport în comun, mai ales dacă este vorba despre un oraș mare.
Citește și: Cât costă, de fapt, viața în Anglia în comparație cu România
Ține cont și de zgomotul din zonă. Un apartament la bulvard ar putea să nu fie ceea ce îți dorești, dacă stai în București, spre exemplu. Ia în considerare și gradul de siguranță al zonei, dar și populația. Este important să te simți bine, chiar și când ieși la o oră târzie din casă.
Amplasarea este la fel de importantă. Nu prea ai vrea ca primul lucru pe care îl vezi dimineața să fie un cimitir. Totodată, se spune că apartamentele orientate către nord ar trebui evitate, deoarece sunt mai friguros. Asta depinde de tine. Dacă nu ești un mare iubitor al soarelui, un apartament mai întunecat și mai răcoros s-ar putea să fie alegerea perfectă.
În cazul în care alegi o locuință veche, asigură-te că știi anul construcției. Clădirile construite înainte de 1992 prezintă un risc seismic ridicat. Dacă vrei să cumperi un astfel de apartament, probabil că vei vrea să îl refaci, însă fii atent dacă s-au mai făcut modificări de compartimentare. Trebuie să verifici dacă informațiile sunt la zi în cadastru, altfel vei avea nevoie de autorizație de construire, ceea ce îți aduce bătaie de cap în plus.
Lucrurile sunt mai simple în cazul unui apartament nou. În acest caz, va trebui să verifici calitatea construcției. Cartea Construcției este un document ce include toate etapele procesului de construcție, inclusiv materialele folosite, pe care îl primești la achiziție, alături de garanție.
Totodată, tot în cazul locuințelor noi, legea îl obligă pe constructor să asigure o garanție a structurii de rezistență pentru o perioadă de 50 de ani.
Un alt aspect important de care ar fi bine să ții cont este materialul folosit la construciția acestuia. Spre deosebire de BCA, cărămida asigură o izolare fonică și menține căldura. Totodată, trebuie să știi că dacă pereții sunt din beton, căci în acest caz nu vei putea face modificări.
Izolația este la fel de importantă deoarece ar putea reduce destul de mult factura la căldură. Dacă apartamentul sau casa este izolată pe interior, s-ar putea să te trezești cu mucegai. Verifică bine acest aspect înainte de achiziție!