Gabriela Dinu Evaluarea Națională 16.06.2022 08:35

Baremul de corectare la Limba şi literatura română, la Evaluarea Naţională 2022. Ce trebuia să scrii pentru nota 10 la Capacitate

Baremul de corectare la Limba şi literatura română, la Evaluarea Naţională 2022. Ce trebuia să scrii pentru nota 10 la Capacitate

Evaluarea Naţională a început în 2022, la fel ca în fiecare an, cu proba la Limba şi literatura română. Până când vom afla baremele şi modul de rezolvare, pe care îl vom posta aici odată ce edu.ro îl va transmite în online, vă prezentăm sfaturile unui profesor de Limba şi literatura română, cu privire la modul de abordare al fiecărui exerciţiu de la această probă.

Profesorii le transmit elevilor primul şi cel mai important sfat, înainte de toate, lecturarea cu mare atenţie a celor două texte la prima vedere pe care le-au primit în test. Prima dată, aceştia o vor citi pentru acomodare, abia apoi elevul va reuşi să ia contactul cu subiectele şi ceea ce vor avea de făcut, de fapt.

Cum se rezolvă exerciţiile de la Capacitate 2022: baremul la Limba şi literatura română

Pe baza primului text, elevii au de răspuns la cinci întrebări, iar pentru asta vor trebui să se întoarcă la text, să îl citească bine şi să răspundă cu atenţie, căci întrebările sunt, de regulă, extrem de simple şi nu ai nevoie de pregătire intensă pentru această parte a examenului de la Evaluarea Naţională.

Vezi aici Modele de subiecte și baremele de corectare

Vezi Baremul de corectare în acest PDF
Vezi aici subiectele de la Limba română. A picat varianta 4

Pentru partea a doua deja lucrurile se complică puţin, căci elevii vor avea de rezolvat subiecte care vor urmări creativitatea lor şi vor avea de făcut compuneri, scrisori, e-mail, o pagină de jurnal, în care vor trebui să integreze tipurile de naraţiune învăţate, de exemplu: descriptive, dialogate şi altele.

Ce trebuie să facă elevii pentru nota 10 la Evaluarea Naţională 2022?

Într-o discuţie cu edupedu.ro, profesorul Cătălin Zăman, de la Şcoala Gimnazială din Clondiru, din comuna Ulmeni, judeţul Buzău, le-a prezentat elevilor de clasa a 8-a care sunt recomandările sale pentru a putea rezolva cu succes şi exerciţiile din partea a doua a subiectelor de la Evaluarea Naţională:

“Aici recomandarea ar fi să-și organizeze ideile bine, în funcție de cele trei componente esențiale (introducere, cuprins și încheiere) și să-și dispună paragrafele corespunzător, armonios, astfel încât aspectul lucrării să fie ireproșabil. De asemenea, să utilizeze ciorna atunci când sunt nesiguri, până vor da o formă finală compunerii!”