Gabriela Dinu Știri 14.06.2022 10:44

Evaluare Naţională 2022. Ce subiecte au picat la examenul de Limba şi literatura română

Evaluare Naţională 2022. Ce subiecte au picat la examenul de Limba şi literatura română

Evaluarea Naţională a început azi, 14 iunie 2022, iar elevii de clasa a 8-a din toată ţara susţin proba la Limba şi literatura română. Ce le-a picat elevilor, dar şi modul în care trebuiau să fie rezolvate exerciţiile pentru a primi nota 10, veţi afla din rândurile care urmează.

Au apărut subiectele de la Limba și literatura română, de la Evaluarea Naţională 2022 ! Elevii au avut de rezolvat două texte literale: ”Toate Pânzele Sus” de Radu Todoran și ”Frânturi din viața lui Delavrancea” scris de Maria-Cella Delavrancea. La subiectul al doilea, elevii au avut de redactat o întâmplare din vacanță.

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la proba de Limba şi literatura română, la Evaluarea Naţională 2022?

Iată cum se rezolvau subiectele de la Limba și literatura română

 

Până atunci, haideţi să vedem ce au avut de rezolvat elevii în anul precedent. Timpul de rezolvare al subiectelor este de 120 de minute, iar examenul începe întotdeauna la ora 9:00. De aceea, elevii trebuie să se prezinte în bănci, în sala în care au fost repartizaţi, până la cel târziu ora 8:30.

În 2021, aceştia au primit două texte. Primul, un fragment din „Pantera neagră”, operă care îi aparţine lui Sorin Titel. Pe baza acestui fragment, elevii au avut de rezolvat şase exerciţii relativ simple, la care au avut inclusiv variante de răspuns. În al doilea fragment, aparţinând din „Falsa generozitate”, articol aparţinându-i Stelei Giurgeanu, şi publicat pe www.dilemaveche.ro,, elevii au avut două tipuri de subiecte, unele prin completarea spaţiilor punctate şi altele de creaţie.

Vezi aici Modele de subiecte și baremele de corectare

Model de subiect la Limba și literatura română
Vezi Baremul de corectare în acest PDF

Capacitate 2022 – Limba şi literatura română

La subiectul al II-lea, elevii au avut de rezolvat următorul exerciţiu: „Imaginează-ţi că ai participat la un joc alături de colegii tăi, în curtea şcolii. Scrie un text narativ, de cel puţin 150 de cuvinte, în care să prezinţi o situaţie neprevăzută din timpul jocului, inserând o secvenţă descriptivă şi una dialogată”.

Evaluarea Naţională 2022 se va desfăşura în perioada 14-17 iunie 2022 iar rezultatele vor fi afişate la o săptămână distanţă, După aceea, elevii nemulţumiţi de note îşi vor putea depune contestaţiile în termen de cel mult două zile. După corectarea acestora, absolvenţii de clasa a 8-a vor primi rezultatele finale şi se vor putea înscrie la liceele dorite.