Ionuț Nițulescu Știință 24.12.2022 13:44

Aurora Boreală. De ce apare pe cer și ce mituri se spune despre ea

Aurora Boreală. De ce apare pe cer și ce mituri se spune despre ea

Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale este Aurora Boreală. Luminile Nordului au devenit punct de atracție turistică, oferind cu adevărat o experiență inedită. Spectacolul naturii este legat și de numeroase mituri și legende.

Unde și de ce apare Aurora Boreală

Fuioarele stranii de lumină au o explicație științifică clară. Acestea sunt rezultatul coliziunii dintre particulele încărcate magnetic ale vântului solar cu particulele atmosferei terestre. Mai exact, electronii și protonii proveniți de pe Soare sunt proiectați spre Terra cu ajutorul vânturilor solare.

Deși pot apărea oriunde pe glob, cel mai bine se văd pe o rază de 2500 de km în jurul polilor magnetici ai Pământului. Vorbim de Aurora Boreală la Polul Nord și de Aurora Astrală la Polul Sud.

Straniile lumini ale nordului sunt prezente tot timpul anului, însă sunt mai vizibile în lunile de toamnă sau iarnă. După exploziile solare, acestea devin mai intense.

Mii de turiști aleg Norvegia, Finlanda, Islanda, Suedia, Groenlanda, Canada, Rusia și Alaska pentru a putea urmări acest spectacol al naturii.

Fenomenul spectaculos de la polii Pământului

Aurora Boreala

Deși pare un spectacol de magie, nimic nu este întâmplător în ceea ce privește Aurora Boreală. De exemplu, dacă particulele radioactive intră în contact cu oxigenul din atmosferă, vedem culorile galben și verde. Interacțiunea cu nitrogenul rezultă în culorile roșu, violet și albastru, acestea fiind totuși destul de rare, potrivit Space.com.

După cum am precizat, aurora boreală apare și în emisfera sudică, însă Aurora Astrală nu este atât de vizibilă precum cea Boreală.

Aceasta a fost menționată pentru prima dată în anul 1619, de către Galileo Galilei. În urma studiilor s-a stabilit că activitatea aurorelor boreale este ciclică și apare o dată la aproximativ 11 ani. Ultima auroră boreală a putut fi admirată în anul 2014.

Citește și: Care sunt cele mai frumoase orașe montane din România. Galerie FOTO

Legendele din jurul Aurorei boreale

Un fenomen atât de spectaculos nu putea fi ocolit de legende. Însuși numele este legat de zeița romană a răsăritului, Aurora, și de zeul vântului, Boreas.

Aceasta nu este singura sa denumire. A fost numită de scandinavi „fulger de scrumbie”, crezând că luminile sunt reflexe lansate de mari maldăre de scrumbii spre cer, în timp ce finlandezii spuneau că în Laponia există vulpi de foc, iar aurorele nu sunt altceva decât urmele lăsate de cozile lor. De aceea, le-au numit „focuri de vulpe”.

Se spune că luminile nordului trebuie urmărite în liniște. Cei care le vor lua în derâdere vor fi uciși, conform credințelor poporului Sami.