Ionuț Nițulescu Utile 23.12.2022 03:59

ANM anunță prognoza meteo pentru luna august. Cum va fi vremea în ultima lună a verii

ANM anunță prognoza meteo pentru luna august. Cum va fi vremea în ultima lună a verii

În luna august se va încălzi în majoritatea regiunilor, dar mai ales în regiunile din nord-vest, iar precipitațiile vor rămâne constante cu acumulări mari în zonele de munte și cele de deal, precizează Administrația Națională de Meteorologie. 

Temperaturi sub mediile anuale în a doua săptămână a lui august

ANM precizează că în prima săptămână a lunii media temperaturii va fi ușor sub valorile normale, mai ales în partea de sud a țării, dar va fi mai ridicată în restul țării, în mod deosebit în nord-vest. Cantitățile de precipitații vor crește în zonele de munte, precum și în vest.

A doua săptămână, 9-16 august va veni cu temeperaturi sub normele climatologice, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud și sud-est, deci și pe litoral, nefiind o perioadă potrivită pentru concedii. Temperaturile ridicate se vor menține în partea de vest și nord-vest a țării. Cantitățile de precipitații vor crește din nou în zonele montane, dar și în sud-vest.

Citește și: Cât costă, de fapt, o vacanță la Disneyland Paris

Temperaturile revin la normele climatologice la jumătatea lunii

Temperaturile revin la normal în săptămâna 17-23 august, când se vor înregistra valori normale pentru această perioadă, iar precipitații vor fi apropiate de normele climatologice anuale.

Ultima săptămână de vară va aduce o medie a temperaturii aerului apropiată de cea normală pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, posibil cu temperaturi mai scăzute în jumătatea de sud.

Temperaturile se vor menține ridicate chiar și în luna septembrie, când, cu siguranță, românii vor lua cu asalt, din nou, litoralul românesc.

ANM precizează că estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016. Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.