Ionuț Nițulescu Alegeri Locale 26.07.2022 22:08

Alegeri Locale. Cum poți afla la ce secție de votare trebuie să mergi

Alegeri Locale. Cum poți afla la ce secție de votare trebuie să mergi

Alegerile locale vor avea loc duminică, 27 septembrie 2020, iar românii pot afla deja la ce secție de votare au fost arondați. Iată cum se vor desfășura alegerile în acest an, dar și care sunt măsurile pe care trebuie să le respecți în secția de votare.

Cum afli la ce secție de votare ești arondat

Pe 27 septembrie, românii sunt așteptați la urnele de vot pentru a-și alege primarii, dar și consilierii locali și județeni. Pot vota cei care au împlinit 18 ani și care se află pe teritoriul României, numai la secţia unde este înscris în lista electorală permanentă ori la cea unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Pentru scrutinul din 27 septembrie 2020 au fost organizate 18.794 de secţii de votare, fiecare alegător fiind arondat la o secție anume, în funcție de adresă. Poți afla foarte simplu care este secția ta de votare, accesând www.registrulelectoral.ro. Aici veți fi nevoiți să completați un formular, cu CNP-ul, numele și codul afișat într-o imagine, iar apoi veți afla secția la care ați fost arondat.

Un alt site de unde puteți afla unde să votați duminică este votromania.ro. Aici trebuie să completați doar adresa la care locuiți, de aceea este posibil ca site-ul să nu ofere informații precise.

În ceea ce-i privește pe românii care în ziua votului nu se află în localitatea de domiciliu, aceștia nu vor putea vota. În cazul în care locuiesc într-un alt oraș și au viză de flotant, își vor putea exprima votul pe listele suplimentare.

Citește și: Pot vota românii din diaspora la Alegerile Locale 2020 prin corespondență sau la ambasade?

Măsuri speciale la alegerile locale din 27 septembrie

Alegerile locale 2020 se vor desfășura în condiții speciale. Au fost luate măsuri obligatorii pentru a preveni răspândirea cu SARS-COV-2. Pe lângă actul de identitate, obligatorie în acest an este și masca de protecție. Regula nu se aplică doar în cazul alegătorilor, ci a tuturor celor prezenți în sala de vot.

Totodată, în sală nu vor fi primiți mai mult de cinci alegători, iar aceștia vor fi obligați să se dezinfecteze pe mâini înainte, dar și după vot. Obligatorie este și asigurarea distanțării fizice de minim 1 metru între participanți la procesul de votare. Ideal ar fi să existe și circuite separate de intrare și ieșire, însă, cel mai probabil, acest lucru nu se va putea face în toate secțiile de votare.