Ionuț Nițulescu Știri 26.03.2022 21:06

Pot vota românii din diaspora la Alegerile Locale 2020 prin corespondență sau la ambasade?

Pot vota românii din diaspora la Alegerile Locale 2020 prin corespondență sau la ambasade?

Pe 27 septembrie 2020, românii își aleg primarii, consilierii locali și județeni. Organizarea și desfășurarea alegerilor a fost îngreuntată de pandemia de coronavirus, care a creat și mai multă confuzie printre alegători. 

Iată cine poate vota la alegerile locale, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească alegătorii și cum se va desfășura votul în 2020.

Pot să voteze românii din străinătate la alegerile locale 2020?

Răspunsul este nu. Românii din diaspora nu pot vota la alegerile locale 2020. Își pot exprima votul doar cei care se află pe teritoriul României, în orașul în care locuiesc.

Așadar, la alegerile locale din 27 septembrie 2020 pot vota cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani, „numai în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul își are domiciliul sau reședința, după caz”.

Totodată, „alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea de domiciliu sau reședință și unde sunt înscrişi în lista electorală permanentă (alegătorii cetățeni români) sau în copia de pe lista electorală complementară (alegătorii cetățeni ai Uniunii Europene)”.

Alegeri locale 2020
Alegeri locale 2020

Mai simplu, dacă te afli în România și locuiești la adresa din buletin, nu trebuie să faci altceva decât să te prezinți la secția de votare la care ești arondat cu un document de identitate și masca de protecție.

Dacă nu locuiești la adresa din buletin, dar ai viză de flotant, atunci te poți prezenta pe lista suplimentară la secția de care aparține strada ta.

Citește și: Cum obții viza de flotant și ce acte trebuie să depui la Primărie. Ghid practic și ușor

Pentru scrutinul din 27 septembrie 2020 au fost organizate 18.794 de secţii de votare. Cetățenii pot afla secția de vot la care sunt arondați și adresa acestea de pe Registrul Electoral. Totodată, pe votromania.ro vei găsi toate informațiile legate de cum îți poți exprima votul pe 27 septembrie. Tot aici vei găsi cu ușurință și secția de votare la care ești arondat.

Așadar, românii aflați în diaspora nu pot vota la alegerile locale 2020 nici la secția de votare, nici prin corespondență. O pot face, în schimb, la alegerile parlamentare.

Vot prin corespondență la ALEGERI PARLAMENTARE 2020

Alegerile pentru Parlamentul României se vor desfășura pe 6 decembrie 2020. În acest caz, românii din străinătate au două opțiuni pentru a-și putea exprima votul: prin corespondență sau la secția de votare.

Din cauza pandemiei de coronavirus organizarea secțiilor de votare în multe comunități de români va fi imposibilă astfel că, pentru a-și putea exprima votul, românii din diaspora sunt încurajați de către autorități să se înscrie la votul prin corespondență. Aceștia se pot înregistra pe platforma www.votstrainatate.ro, gestionată de Autoritatea Electorală Permanentă.

Cei care au vrut să meargă la o secție de votare au putut să se înscrie pe liste până la data de 21 septembrie 2020. Așadar, cei care nu au făcut încă acest lucru mai au disponibilă doar opțiunea votului prin corespondență, data pentru înscrieri fiind prelungită până la 22 octombrie 2020, conform MAE.