Ionuț Nițulescu Știri 24.12.2022 03:35

Cum obții viza de flotant și ce acte trebuie să depui la Primărie. Ghid practic și ușor

Cum obții viza de flotant și ce acte trebuie să depui la Primărie. Ghid practic și ușor

Orice persoană care locuiește mai mult de 15 zile la o adresă diferită de cea din domiciliu poate solicita o viză de flotant. Reședința va apărea pe spatele buletinului, pe un autocolant, și nu este valabilă decât un an de zile. Pentru prelungirea termenului este nevoie de un nou drum la Evidența Populației.

Pentru a fi luat în spațiu, este nevoie să mergeți la Serviciul de Evidență a Populației pe raza căruia locuiți însoțit de proprietar, unde veți completa împreună cu acesta mai multe documente.

La rândul său, o persoană care găzduiește o persoană mai mult de 30 de zile, trebuie să anunţe poliţia sau serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de pe raza unde este imobilul.

Dacă viza de flotant se acordă în baza unui act care ulterior este anulat sau s-a constatat că era fals, stabilirea reședinței este nulă.

Citește și: Alegeri Locale 2020. Cine sunt cei 9 candidați pentru Primăria Capitalei

Acte necesare pentru obținerea vizei de flotant

Pentru înscrierea mențiunii de stabilire a reședinței în actul de identitate, persoana interesată se adresează Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor pe raza căruia locuiește temporar, cu următoarele documente:

  • cerere pentru luarea în spațiu (model AICI)
  • actul de identitate al solicitantului, original și copie;
  • documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie;

Prezenţa găzduitorului este obligatorie, cu actul de identitate, pentru declaraţia de luare în spaţiu. Cererea se depune la SPCLEP a locului de reședință.

„În situația în care găzduitorul nu se poate prezenta la serviciul public comunitar de evidență a persoanelor, declarația de primire în spațiu poate fi consemnată la notarul public, la misiunea diplomatică sau la oficiiul consular al României din străinătate sau în prezenţa polițistului de ordine publică din cadrul unității de poliție pe raza teritorială unde este situat imobilul „.

Trebuie să luați în considerare că aplicarea vizei de reședință va dura câteva zile, timp în care nu veți avea carte de identitate. La momentul depunerii cererii, ofițerul vă va comunica data la care să vă prezentați pentru ridicarea buletinului cu aplicarea vizei de reședință. Termenul de eliberare este de maxim 7 zile.

Poți vota cu viza de flotant?

Dacă vă gândiți să obțineți o viză de flotant pentru a vă putea exprima votul la alegerile din 27 septembrie, trebuie să știți că doar cei care obțin vize de flotant cu 60 de zile înainte de alegerile locale pot să voteze.

Guvernul a aprobat marți forma finală, cu amendamente, a proiectului de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Unul dintre acestea„vizează perioada pentru care este permis votul celor cu vize de flotant, astfel perioada a fost instituită la 60 de zile, un amendament al PNL”.

Totodată, președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Constantin Mitulețu-Buică, a declarat că toți cei care au viză de flotant pot vota în noua localitate, chiar dacă s-au înscris sau nu în Registrul Electoral.

„Da, toată lumea cu viză de flotant va putea vota la alegerile locale, indiferent dacă depun acea cerere de înscriere în registrul electoral sau nu. Vor putea vota și cei care își scot viza de flotant chiar și în ziua alegerilor. Ei vor fi trecuți pe listele suplimentare”, a declarat Mitulețu-Buică pentru HotNews.ro.