>
Bruschetele, cine nu le iubește! Știați că se mai numesc și „hrana săracului”? Rețeta originală și, totodată, cea mai populară este cea cu busuioc, roșii proaspete tocate și usturoi. Desi vine din Italia Centrală și de Sud, le veți găsi în toată peninsula, însă în diferite variante, în funcție de regiune.
Rețeta originală de bruschete conține roșii tăiate în cubulețe (fără miez), amestecate cu usturoi, busuioc, ulei de măsline, sare și piper. Mulți au adăugat și mozzarela pentru un plus de gust. Pâinea se freacă cât încă este caldă cu jumătate de cățel de usturoi, apoi se adaugă celelalte ingrediente. Se consumă imediat.
O altă specialitate din regiunea Ambruzzo este bruscheta cu șuncă și arrosticini (cuburi de carne de oaie la grătar), iar în regiunea Calabria bruscheta este mâncată cu ulei de măsline, sare, piper organo și boia. Aici se numește Fedda ruscia.
De-a lungul timpului, bruschetele au fost reînterpretate în fel și chip. Altfel spus, poți face bruschete cu orice ai în frigider. Bruscheta este, de regulă, o baghetă de pâine tăiată, însă poți folosi orice tip de pâine vrei. Iată câteva rețete de bruschete de unde să te inspiri.
Bruschetele ce conțin doar legume pot constitui o gustare sățioasă sau o cină ușoară. Se fac rapid și ușor, fiind ideale în zilele călduroase de vară. În plus, sunt foarte sănătoase.
Bruschetele cu măsline, busuioc și oregano. Roșiile se amestecă cu măslinele, busuiocul, oregano, sarea și piperul. Pâinea se freacă cu usturoi, peste care se adaugă amestecul obținut. Puteți să mai adăugați deasupra puțin ulei de măsline.
O rețetă plină de culoare este cea cu tot felul de legume: gogoșari, ardei, roșii, ceapă, măsline, cimbru, rozmarin, sare, piper, usturoi și o linguriță de miere. Feliile de pâine de ung cu unt și se presară usturoi pisat, peste care se adaugă „salata”. Puteți folosi și legume coapte. Rezultatul vă va încânta papilele gustative!
O alta rețetă apreciată este cea cu ciuperci și brânză. Feliile de pâine se ung cu un dressing realizat din ulei de măsline, sare, piper și cimbru, peste care se adaugă brânza. Ideal ar fi să folosiți una săracă în grăsimi. Peste acestea se adaugă și ciupercile. Bruschetele se țin la cuptor, la foc mediu, pentru aproximativ 30 de minute.
Bruschete cu pastramă și avocado. Crema de avocado este delicioasă în combinație cu pastrama și pâinea crocantă. Pâinea se stropește cu ulei, se rumenește în cuptor, apoi se freacă bine cu un cățel de usutori. Se adaugă câte o felie de pastramă, peste care se așază un strat sănătos de cremă de avocado.
Încearcă și rețeta de chec aperitiv pentru începuturile meselor festive
Ceva mai deosebite sunt bruschetele cu somon afumat și cremă de brânză. Lucrurile sunt simple și aici. Amestecați crema de brânză (150 g) cu 2-3 linguri de smântână sau iaurt gras, sare, piper și puțin mărar tocat mărunt. Puneți un strat gros de brânză pe feliile de pâine crocante, stropite dinainte cu puțin ulei de măsline, apoi o bucată de somon afumat.
Bruschete cu prosciutto și parmezan. Dacă vrei să simți aromele specifice Italiei, alege această rețetă, pentru care ai nevoie de 2 căței de usturoi, două roșii mari, busuioc, prosciutto și parmezan tăiat subțire. Feliile de pâine prăjită se dau cu usutori, iar deasupra punem amestecul din roșii, busuioc și ulei de măsline, peste care punem o felie de prosciutto și parmezan.