Ionuț Nițulescu Retete 20.12.2022 22:02

Rețeta pentru zacuscă de fasole. Cum se prepară și ce ingrediente îți trebuie

Tarabele sunt pline de legume și verdețuri și la fel ar trebui să fie și cămara noastră, dacă vrem să ne bucurăm de savoarea și proprietățile lor și în sezonul rece. Zacusca este nelipsită de pe mesele românilor, iar noi îți propunem o rețetă rapidă pentru zacuscă de fasole.

Rețetă ușoară de zacuscă de fasole

Cremoasă, aromată și numai bună de întins pe pâine, zacusca de fasole va încânta până și cele mai pretențioase gusturi. Se potrivește cu o felie de pâine caldă și castraveți murați. Unde pui că nu ai nevoie de prea multe ingrediente și, în plus, se face foarte ușor. Așadar, nu trebuie să fii as în bucătărie ca să pregătești o zacuscă de fasole gustoasă. Este suficient să alegi ingredientele cu grijă și să respecți pașii de mai jos.

Pentru acest preparat ai nevoie de:

  • 1 kg de ceapă;
  • 500 de grame de morcovi;
  • 1 kg de ardei kapia;
  • 1 kg de gogoșar;
  • 700 de grame de fasole;
  • 2 kg de roșii;
  • 700 de ml de ulei; sare, piper și foi de dafin.

Aceste ingrediente îți vor ajunge pentru zece borcane de zacuscă.

Cum faci cea mai bună zacuscă de fasole

Înainte cu câteva ore de a începe să pregătești zacusca, pune fasolea la înmuiat în apă rece. Schimbă apa și dă-o în clocot. Ca să se înmoaie bine boabele, ar trebui să faci această operațiune de două, trei ori. O poți pasa pe toată sau poți lăsa jumătate din cantitate întreagă.

Spălăm ardeii kapia și gogoșarii și îi coacem. Aceștia vor da un gust incredibil preparatului nostru. Dupa ce s-au copt, îi lăsăm să se înnăbușe într-o oală. Se vor curăța mult mai ușor în acest fel. După ce se răcesc un pic, îi tocăm mărunt.

Și roșiile trebuie curățate de piele și tocate mărunt. Ca să nu vă chinuiți, crestați-le și puneți-le într-o oală cu apă clocotită timp de câteva minute. Veți scăpa de multă bătaie de cap!

Citește și: Cea mai delicioasă rețetă de cartofi franțuzești. Nu mai rămâne nimic pe masă!

Ceapa se toacă mărunt și se călește în ulei, iar atunci când devine sticloasă se adaugă și morcovul ras. Le lăsăm împreună pe foc mic timp de 10 minute, apoi adăgam si ardeiul. La final, punem roșiile cu tot cu zeamă, sare, piper și foi de dafin, după gust, și le fierbem împreună în jur de 40 de minute. Aveți grijă să amestecați des ca să nu se prindă. Fasolea pasată se adaugă la final și se mai lasă pe foc încă zece minute. Nu-ți face griji că fierbe prea mult. Când uleiul se ridica la suprafață vei ști că zacusca este gata.

Zacusca se pune în borcane fierbinți, scoase din cuptor. Acoperiți-le și lăsați-le să se răcească ușor, apoi sunt gata de pus în cămară. Sau de mâncat!