Gabriela Dinu Știri 31.01.2023 11:27

Virusuri sau viruşi. Cum se scrie corect şi în ce context

Virusuri sau viruşi. Cum se scrie corect şi în ce context

Virus este un substantin comun, ca parte de vorbire, este un cuvânt care a fost arhifolosit în ultimii ani, asta după apariţia coronavirusului şi declanşarea pandemiei.

Dacă vă gândiţi la forma sa de plural şi nu ştiţi cum trebuie să o utilizaţi în scris sau vorbit trebuie să aflaţi faptul că acesta are două forme de plural, virusuri şi viruşi, care sunt ambele acceptate.

Când scriem viruşi şi când scriem virusuri?

Numai că situaţia şi contextul în care acestea sunt folosite diferă, asta dacă vreţi să scrieţi sau să vorbiţi corect în limba română.

Ca să diferenţiem puţin lucrurile şi să înţelegem mai bine, haideţi să aflăm cum spunem atunci când ne referim la forma de plural atunci când vine vorba despre un virus informatic şi care este forma corectă atunci când ne referim la agentul patogen.

Internetul nu este autoritatea absolută, cu un search pe google nu veţi afla cu siguranţă care este forma sa corectă, căci oamenii, aşa cum îi ştiţi, au creat dezbateri pe orice subiect, inclusiv pe acesta. Haideţi să consultăm, deci, Dicţionarul Explicativ al Limbii Române.

Context şi explicaţii

DEX spune că: „Agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase”. Atât DEX, cât şi DOOM 2, adică varianta revizuită, fac lumină în acest caz. Forma de plural viruşi se referă la viruşii informatici, cei pe care îi accesăm fără voia noastră, atunci când navigăm pe internet şi nu avem un antivirus care să ne facă treaba şi să ne protejeze.

Atunci când vine vorba despre agentul patogen, se folosesc ambele variante! Adică atât viruşi, cât şi virusuri. Academia Română încă nu a luat o decizie pentru a specializa aceste forme de plural şi, ca să fiţi siguri că nu faceţi o eroare, puteţi folosi forma de viruşi, căci ea este singura care este acceptată în ambele cazuri, atât pentru cei informatici, cât şi pentru agenţii patogeni.

captură DEX
captură DEX

Sau puteţi reţine din acest articol cum trebuie să faceţi, de fapt, diferenţa dintre cele două forme diferite de plural şi doar aşa le veţi putea utiliza în cunoştinţă de cauză. Numai că, sfatul nostru, pentru a nu vă încurca, ar fi mult mai simplu de utilizat „viruşi”, atunci când vă referiţi la ambele situaţii. Aşa nu veţi putea fi prins niciodată în „offside” când veţi dori să discutaţi atât despre agenţi patogeni, cât şi despre viruşii informatici.