Gabriela Dinu Actualitate 03.01.2023 00:27

Verificare serie de șasiu VIN. Cum afli gratuit istoricul unei mașini. Varianta verificată

Verificare serie de șasiu VIN. Cum afli gratuit istoricul unei mașini. Varianta verificată

Cum achiziția unei mașini second-hand îți poate aduce o gaură în buget mai mare decât plăcerea de a o conduce, este bine să verifici istoricul autovehiculului înainte să devii noul proprietar.

Primul și cel mai important lucru este să-i ceri vânzătorului numărul VIN-ul, adică Vehicle Identification Number. Pentru cei mai puțin familiarizați, numărul VIN sau seria de șasiu reprezintă o combinație unică de 17 caractere (numere și cifre) împărțite în trei părți distincte pe care fiecare producător îl atribuie autovehiculelor pentru indentificare. Semnificația și descrierea VIN s-a întocmit în temeiul standardului ISO 3779(1983).

Cum verifici gratuit seria de şasiu VIN

Primele trei caractere din numărul VIN reprezintă codul de identificare mondială atribuit constructorului(WMI) și este atribuit de către autoritatea competentă din țara în care constructorul își are sediul, următorul grup format din șase caractere(VDS) indică caracteristicile generale ale autovehiculului și sunt concepute de producător iar ultimele opt caractere(VIS) reprezintă numărul de serie al vehiculului. În funcție de producător aici se pot regăsi anul fabricației și/sau fabrica producatoare.

Unde găsesc seria de șasiu?

Din motive de siguranță seria de șasiu a fost inserată de producători în locuri pe un element nedemontabil, cum ar fi colțul din stânga jos al parbrizului, stâlpul din stanga mașinii, în portbagaj, pe caroserie sub capota sau in certificatul de înmatriculare la rubrica E. Așadar având seria de șasiu nu rămâne decât să accesăm verificarea online pe diverse website-uri cum ar fi și site-ul RAR Romania accesând link-ul www.rarom.ro, unde putem interoga istoricul mașinii.

În urma raportului obținut puteam afla numărul de kilometri la fiecare inspecție tehnica periodica (ITP) dacă aceasta a fost înmatriculata în România, anul fabricației, norma de poluare sau informații privind numărul si daunele înregistrare pe acea serie de șasiu, dacă autoturismul a fost furat sau câți proprietari a avut. Dacă informațiile primite sunt cele corecte și v-ați hotărât să cumpărați mașina, nu mai rămâne decât să-i faceți o verificare mecanică pentru a știi starea tehnică în care se află.