Ionuț Nițulescu Auto 02.01.2023 14:56

Ce numere de înmatriculare sunt interzise în România. Nici cu cerere specială nu-ți sunt eliberate!

Ce numere de înmatriculare sunt interzise în România. Nici cu cerere specială nu-ți sunt eliberate!

Dacă tocmai ți-ai cumpărat o mașină și deja ai stabilit ce numere de înmatriculare vrei, ar trebui să știi că nu toate sunt acceptate. Există câteva combinații care sunt total interzise în România.

Șoferii pot opta pentru numere de înmatriculare aleatorii sau, contra cost, pentru unele personalizate. Găsiți AICI taxele pentru plăcuțe cu număr de înmatriculare, atribuire număr preferential, păstare număr.

Ce numere de înmatriculare sunt interzise în România

Există numere de înmatriculare cu combinații speciale, acestea fiind destinate exclusiv anumitor instituții, cum ar fi:

MAI – Ministerul de Interne (Poliţie, Jandarmerie, Prefecţii judeţelor);
A – Armata;
CD – Corp Diplomatic;
TC – Transport Consular;
FA – Forţele Armate;
ALA – Aviaţie,
POL – Poliţia Română;
DEP – Camera Deputaţilor;
SNT – Senat;
SRI – Serviciul Român de Informaţii;
GUV – Guvernul României;

Șoferii trebuie să știe că nu se eliberează plăcuțe de înmatriculare care încep cu literele I sau O, deoarece pot fi confundate cu 1 și 0. Totodată, sunt interzise combinațiile III și OOO pentru a nu crea confuzii. Litera Q este interzisă în orice combinație de litere.

Citește și: 3 Autohaus-uri din Germania unde găsești mașini îngrijite

Se acceptă „SUS”, dar „JOS” e interzis

Sunt interzise combinațiile COY, CUR, PUL, XXX sau MUE, dar este permisă combinația SEX. Nu se știe exact de ce este interzisă combinația JOS, în timp ce SUS este permisă. La fel se întâmplă și cu COW sau BOU. Așadar, dacă dorește cineva numărul de înmatriculare BOU, acesta este disponibil.

Au existat și situații în care șoferul a respins anumite combinații, după ce și-au ales numărul aleatoriu. Cele mai frecvente cazuri sunt: BOT, BOU, BOY, GAI, JAF, WCC, JEG. Cele mai dorite combinații sunt: HEL, IAD, GOD sau WST.

Puteți verifica dacă numărul la care v-ați gândit este disponibil, înainte să ajungă la ghişeul DRPCIV. Găsiți AICI mai multe informații.

Plăcuțele de înmatriculare sunt emise pentru fiecare proprietar, iar dacă mașina este vândută sau casată, acestea trebuie returnate. Noul proprietar poate solicita însă să folosească numărul de înmatriculare vechi.