Claudiu Melinte Utile 17.09.2021 17:34

Unde se găsesc toate seriile de șasiu pe mașinile BMW, Audi, Mercedes-Benz, Opel, Skoda și Mazda

Unde se găsesc toate seriile de șasiu pe mașinile BMW, Audi, Mercedes-Benz, Opel, Skoda și Mazda

Fie ca urmeaza sa faci ITP-ul sau pur si simplu vrei sa verifici un model second hand pe care vrei sa il cumperi, seria de sasiu este importanta insa nu multi stiu unde este exact situata. Iata unde se gaseste pe masinile BMW, Audi, Mercedes-Benz, Opel, Skoda si Mazda.

Majoritatea soferilor trebuie sa stie faptul ca atunci cand vor sa cumpere o masina second hand este absolut obligatoriu sa verifice seria de sasiu a acestuia, care trebuie sa corespunda cu cea a motorului.

Totusi, nu multi stiu unde se gaseste seria de sasiu pe o masina de la BMW, Audi, Mercedes-Benz, Opel, Skoda sau Mazda. Iata ce trebuie sa stii si unde sa cauti!

Ce se intampla la ITP daca seria de sasiu nu coincide cu cea a motorului?

Trebuie sa stii faptul ca daca ajungi sa faci inspectia tehnica periodica (ITP) a masinii tale si seria de sasiu nu corespunde cu cea a motorului, vei fi respins. Ai citit bine, nu vei lua ITP-ul si asta inseamna ca nu vei mai avea voie sa circuli cu automobilul pe strazi.

Asta nu inseamna ca nu poti schimba motorul la o masina, insa trebuie sa intelegi ca acest lucru se face legal la un service auto care este autorizat de Registrul Auto Roman (RAR). Sa nu faceti greseala de a schimba motorul la orice service, deoarece ajungeti in punctul de mai sus.

Noul motor trebuie reomologat de cei de la RAR, care vor face probe in cadrul Laboratorului de incercari pentru securitate rutiera.

Dupa ce acesta a fost instalat pe masina ta, cei de la service iti vor da un aviz care atesta faptul ca angajatii au facut un test de noxe si ca motorul cu seria X ti-a fost schimbat. Vei avea la dispozitie 30 de zile in care te vei putea duce la RAR pentru ca va trebui sa modifici si Cartea de Identitate a Vehiculului (CIV). Noul cod al motorului va trebui sa fie trecut in CIV.

Unde se afla seriile de sasiu pe modelele BMW, Audi, Mercedes-Benz, Opel, Skoda si Mazda

Vom incepe cu masinile BMW, ale caror serii de sasiu se gasesc pe oala amortizorului din partea dreapta si sunt vizibile din compartimentul motor. In functie de anul modelului, mai exista o placuta cu VIN-ul (Vehicle Identification Number) si alte informatii pe oala amortizorului din partea stanga. Vei gasi seria de sasiu si pe partea pasagerului, situata in partea de jos a parbrizului. Daca automobilul este destinat pietei din Statele Unite ale Americii, VIN-ul se poate gasi pe parbriz in partea de jos a soferului sau pe stalpul din partea stanga.

La modelele Mercedes-Benz, seria de sasiu se gaseste amplasata pe caroserie, vei observa un sticker ce contine seria de sasiu pe partea dreapta exterioara a stalpului median.

La masinile Audi, de cele mai multe ori vei gasi seria de sasiu pe lateralul carcasei amortizorului de pe puntea fata. In functie de model, se mai poate gasi in partea de jos a parbrizului (in dreptul soferului) ori in zona parbrizului aflata sub capota, stantata intre doua asteriscuri (stelute).

La modelele Opel, seria de sasiu poate fi gasita in partea de jos a parbrizului, in dreptul soferului sau in partea dreapta, in fata radiatorului. Mai poate fi gasita, in functie de model, in locul unde pasagerul dreapta isi aseaza picioarele, sub pret ridicati o bucata mica de plastic si o veti gasi.

Modelele Skoda afiseaza seria de sasiu pe stalpul central al masinii, pe partea stanga. Totusi, unele modele cum ar fi Octavia au VIN-ul tiparit pe unul dintre suportii amortizorului si poate fi gasit cand ridicati capota. Modelul Yeti are seria de sasiu tiparita in portbagaj, sub materialul textil. Se mai poate gasi in partea frontala, dintre faruri.

La modelele Mazda, seria de sasiu se poate gasi pe parbriz, in partea de jos a soferului. Daca nu o gasiti acolo, mai puteti cauta sub presul din partea din fata, in dreptul pasagerului. Ridicati presul si gasiti seria acolo