Ioana Filipescu Știri 23.05.2022 22:36

Turnul Eiffel: cine l-a construit, cât cântărește și alte 10 lucruri despre Turnul Eiffel

Turnul Eiffel: cine l-a construit, cât cântărește și alte 10 lucruri despre Turnul Eiffel

Turnul Eiffel poate fi considerat, fără îndoială, unul dintre simbolurile Parisului. Clădirea care depășește 300 de metri în înălțime are trei etaje și a fost construită în doar doi ani, foarte repede, având în vedere tehnologia acelor ani.

Cine a construit impunătorul turn vizitat anula de aproximativ 5,5 milioane de turiști? Cât cântărește

Turnul, construit de inginerul Gustave Eiffel

Turnul Eiffel avea să fie ridicat în perioada 1887-1889, iar inaugurarea s-a produs pe 31 martie 1889, cu prilejul centenarului Revoluţiei Franceze. Tehnologia construirii lui a fost una de-a dreptul revoluționară, în secolul al XIX lea. Și a fost inventată chiar de către un inginer român, Gheorghe Pănculescu.

Mai mult, s-a spus că oțelul folosit pentru înălțarea impozantului turn Eiffel a fost adus din România. Înălțimea lui, de 320 de metri, realizată pe trei etaje, variază în funcție de condițiile atmosferice, care cauzează contracția sau dilatarea aliajului metalic.

Turnul a fost opera companiei franceze de construcţii pe care o conducea inginerul Gustave Eiffel. La proiect au lucrat, pe lângă celebrul inginer, arhitecţii Émile Nouguier, Maurice Koechlin şi Stephen Sauvestre.

Turnul Eiffel: 10.000 de tone greutate

Este impresionantă durata finisării construcției, de numai doi ani, în condițiile în care are 10.000 de tone, iar numărul pieselor de oțel necesare a fost de peste 18.000.

În toată această perioadă, de doi ani, doar un singur muncitor și-a pierdut viața, fiind minimum de muncitori morţi în timpul lucrărilor. Siguranţa construcţiei turnului dar şi posibilitatea de a ridica o astfel de structură foarte grea într-un timp record şi fără să se prăbuşească se datorează unui inginer român, Gheorghe Pănculescu.

Pentru construcția simbolului Parisului, arhitectul Sauvestre a fost principalul responsabil, însă la lucrări au participat aproximativ 50 de ingineri, 121 de muncitori în construcții și 100 de muncitori ai fierului.

10 lucruri neștiute despre turnul Eiffel

  • Întreaga construcție a necesitat 18.038 de piese, iar pentru conectarea lor s-au folosit două milioane și jumătate de nituri.
  • Turnul Eiffel are o înălțime de 320 de metri, excluzând antena din vârf, care mai adaugă 20 de metri la construcția finală. De asemenea, are o greutate de peste 100 de tone, fiind cea mai înaltă clădire din lume la acel moment.
  • Turnul Eiffel își schimbă înălțimea cu aproximativ patru centimentri în fiecare an, dar revine, de fiecare dată, la cea inițială.
  • Turnul Eiffel are trei nivele. Accesul publicului la primele două se face și pe scări, în timp ce la ultimul, doar cu liftul.
  • Până în vârful turnului sunt 1.655 de trepte, iar asta înseamnă echivalentul unui bloc cu peste 100 de etaje.
  • Pentru iluminatul turnului se folosesc 36 de proiectoare (lămpi de sodiu), dar cărora li se adaugă 20.000 de becuri, 5.000 pe fiecare latură a Turnului. Cablurile electrice care alimentează instalația măsoară 40 de kilometri. Becurile se aprind în fiecare seară din oră în oră, timp de 5 minute.
  • Prețul până în vârf este de: 15,5 euro/adult, 13,5 euro(12-24 ani), 11 euro/copii 4-11 ani. Prețul până la etajul al doilea, 9 euro/adult, 7 euro(12-24 ani), 4,5 euro/copii 4-11 ani.
  • Turnul Eiffel a fost construit pentru expoziția de la Paris, iar construcția era programată pentru demolare după 20 de ani. Autoritățile aveau să decidă că poate fi folosit pe post de antenă radio.
  • 7,8 milioane de franci a fost costul total al construcției turnului a cărei fundație are mai mult de 30 de metri adâncime.
  • Turnul Eiffel este cel mai vizitat monument cu plată din lume.