Ionuț Nițulescu Actualitate 29.12.2022 19:18

Tradiții și obiceiuri de Bobotează: când se pune busuioc sub pernă

Tradiții și obiceiuri de Bobotează: când se pune busuioc sub pernă

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători creștine, celebrată în fiecare an pe 6 ianuarie. În această zi ne reamintim de momentul în care Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului de către Ioan Botezătorul, dar și de numeroase tradiții și obiceiuri.

Ziua de Bobotează încheie sărbătorile de iarnă. Nu oricum, ci cu multe tradiții și obiceiuri. Este o zi importantă pentru creștini, doarece odată cu botezul său, Iisus s-a făcut cunoscut oamenilor, la 30 de ani, vârstă pe care evreii o consideră a maturităţii.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

Boboteaza este cunoscută pe teritoriul României sub diverse denumiri:  “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”. În această zi preoții sfințesc apele, care alungă răul și au puteri tămăduitoare. Apa sfințită de Bobotează poartă numele de Agheasma mare și nu se strică niciodată. Ea poate fi băută timp de opt zile, între 6 și 14 ianaurie. Cu apa sfințită se stropesc animalele, casele și gospodăriile.

Expresia „gerul Bobotezei” vine tocmai de la această sărbătoare, dar și de la faptul că în România, pe 6 ianuarie este foarte frig. O altă tradiție care se respectă cu sfințenie este aruncarea unei cruci în apă. Preoții aruncă o cruce de lemn în apă și mai mulți bărbați intră după ea. Cel care reușeste să o aducă la mal va avea noroc tot anul.

Citește și: Cele mai importante 5 tradiții și obiceiuri românești din diferite regiuni ale României

traditii si obiceiuri de bobotează

Ajunul Bobotezei este legat de descântece și farmece. Dimineaţă, înainte de aprinderea focului, se strângeau cenuşa din sobă şi gunoiul din casă pentru a fi păstrate până în primăvară, când se presărau pe straturile cu legume „pentru a le face rodnice şi a le proteja de gujulii”.

Se spune că dacă în ziua de Bobotează vremea este frumoasă atunci anul va fi bogat în pâine și pește.

De ce se pune busuioc sub pernă

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții este aceea a busuiocului sub pernă. Fetele nemăritate fac acest lucru în noaptea de 5 spre 6 ianaurie pentru a-și visa ursitul. Se spune că cele care își pun o crenguță de busuioc sub pernă și își leagă o ață roșie pe inelar, vor afla cu cine se vor căsători.

Totodată, cele care cad pe gheață de Bobotează au motiv de bucurie. E semn clar că urmează o căsătorie în acel an!

În unele zone din țară, tinerele neveste sunt iordanite de cele mai în vârstă prin udarea cu apă din fântână sau rău.

Tot în această zi nu trebuie să faci treaba, să speli rufe, să te cerți cu cineva sau să dai ceva cu împrumut.