>
Viteza la internet este importantă pentru noi toți. Există însă, mai multe modalități prin care putem afla cât de rapid este netul. Trebuie să ții cont și faptul că viteza la internet nu depinde în exclusivitate de operator. Pentru a afla cât mai multe lucruri despre testarea vitezei la internet, găsiți mai jos etapele care vă vor răspunde la întrebări.
Speedtest este cel mai folosit serviciu pentru a-ți testa viteza la internet. Astfel, cu ajutorul lui, utilizatorii pot vedea cât de rapid le merge internetul și dacă într-adevăr primești ceea ce plătești lunar prin abonamentul pe care l-ai încheiat. Acest tip de serviciu ar putea fi utilizat ca o aplicație pentru dispozitive acre folosesc Android, din Google Play, cât și prin App Store, pentru cei care au sisteme iOS.
Dacă vei încerca această aplicație, vei observa că viteza nu este aceeași de la un minut la altul. Astfel, depinde foarte mult de ce moment al zilei sau, după caz, al nopții, folosești pentru a testa viteza de internet. Testarea va avea date uneori total diferite.
În cele mai multe cazuri, acest tip de testare nu îți va lua decât câteva zeci de secunde. În acest interval, îți va fi analizată conexiunea și vei primi un raport cu cifre exacte, care îți arată atât viteza de download, cât și pe cea de upload. Nu uita, însă, că vitezele prevăzute în contract nu sunt mereu respectate de către furnizorii de internet și nu sunt garantate. Din acest motiv, în oferta pe care o primești de la un anumit operator, vei regăsi formularea de ”viteză de până la 1000 MB pe secundă”, tocmai pentru a fi acoperiți în contractul pe care îl încheie cu tine.
Nu doar operatorul poate garanta și poate fi tras la răspundere pentru viteza de internet. Există multe variabile în funcție de care viteza la internet poate fi mai jos decât ce ai în contract. Una dintre ele ar fi infrastructura din zona în care locuiești., alta ar mai putea fi dată de utilizatori din jur care generează trafic la rândul lor. Să nu uităm nici de capacitatea dispozitivului pe care îl folosești, de specificațiile tehnice ale acestuia, dar și de faptul că internetul prin cablu este total altceva față de internet wireless. Dacă doar tu ești conectat la rețeaua din acea casă, spre exemplu, este normal ca internetul să atingă o viteză mai matre. În caz contrar, se întâmplă să scadă foarte mult această viteză.
Mai poți tresta viteza internetului tău și intrând pe site-uri precum fast.com/ro, www.speedtest.ro, www.netograf.ro și www.komparatorul.ro. Veți vedea că dacă le încercați pe toate, raportul diferă, însă rezultatele vor fi cam aceleași, dacă testați la același moment al zilei.
Nu ai întotdeauna nevoie de cea mai mare viteză la internet pentru a te putea bucura în voie de device-ul tău. Dacă folosești netul în mod uzual, fără să ai nevoie de o conexiune foarte rapidă, atunci poți economisi banii pe care i-ai putea da pe un abonament foarte mare care îți garantează viteze de ”până la” astronomice.