Gabriela Dinu Știri 02.01.2023 16:01

Taxa de Drum și Vigneta în Ungaria. Cât costă și cum se plătește

Taxa de Drum și Vigneta în Ungaria. Cât costă și cum se plătește

Dacă vrei să traversezi Ungaria cu orice categorie de autovehicul, indiferent că este de transport persoane sau transport marfă, e bine de știut ce taxe ai de plătit.

Indiferent că circuli pe autostradă, drumuri publice sau anumite porțiuni ale drumurilor naționale trebuie să utilizezi unul din următoarele sisteme de taxare a drumurilor (taxă de autostradă). Vinieta sau e-vinieta, dacă o achiziționezi pe cale electronică, se poate plăti la toate punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, în benzinăriile din aproprierea graniței sau în mediul online pe anumite site-uri, printre care și www.toll-charge.hu, www.hu-vignette.com/ro, www.vignetaungaria.ro sau www.tpark.io.

Cum se plăteşte şi cât costă vigneta de Ungaria

Pentru e-vigneta, taxa de utilizare a drumurilor trebuie achitată întotdeauna înainte de utilizarea drumurilor taxabile. Mare atenție, e-vinieta nu îndreptățește utilizatorul să utilizeze drumurile cu efect retroactiv. Data de începere a valabilității este întotdeauna data achiziționării. Pentru a evita utilizarea neautorizată a drumurilor și implicit suprataxarea, verifică înainte numărul de înmatriculare, codul de țară și categoria la care este încadrat vehiculul cu care urmează să te deplasezi, precum și perioada de valabilitate a tichetului, atunci când faci achiziția.

Dacă ai ales achiziția prin varianta on-line atunci trebuie sa aștepți mesajul de confirmare pentru a certifica plata.

Vinieta poate fi achitată:

  • săptămânal(10 zile) valabilă începând cu data indicată și pana la orele 24:00 a celei de-a zecea zi calendaristice.
  • lunar, când este valabilă începând cu data indicată și până la aceeași zi a lunii urmatoare la orele 24:00.
  • anual – începând cu prima zi a anului curent si terminând cu 31 ianuarie a anului următor (în total 13 luni, doar dacă plata se face la 1 ianuarie anul curent) orele 24:00.

Pentru categoria de D1, care include cele mai comune vehicule, preţurile sunt următoarele: pentru o săptămână costă 3500 de forinţi, aproximativ 10 euro, pentru o lună costă 4780 forinţi, adică udneva la 14 euro, iar pe an preţul e de 42 980 forinţi, adică 121 de euro.

Există diverse categorii de tarifare în Ungaria, după cum urmează: D1, care include motociclete (D1M), precum şi maşini care cântăresc până la 3,5 tone, care pot transporta până la 7 oameni, incluzându-l şi pe şofer, ori remorca; Categoria tarifară D2 cuprinde toate acele auto- vehiculele care nu se încadrează în alte categorii, ce nu sunt clasificate ca fiind speciale; Categoria tarifară B2 include autobuzele de peste 9 locuri, fiind inclus şi şoferul şi categoria tarifară U, unde sunt încadrate remorcile vehiculelor din categoriile tarifare D2 și B2.