>
Dacă vrei să traversezi Ungaria cu orice categorie de autovehicul, indiferent că este de transport persoane sau transport marfă, e bine de știut ce taxe ai de plătit.
Indiferent că circuli pe autostradă, drumuri publice sau anumite porțiuni ale drumurilor naționale trebuie să utilizezi unul din următoarele sisteme de taxare a drumurilor (taxă de autostradă). Vinieta sau e-vinieta, dacă o achiziționezi pe cale electronică, se poate plăti la toate punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, în benzinăriile din aproprierea graniței sau în mediul online pe anumite site-uri, printre care și www.toll-charge.hu, www.hu-vignette.com/ro, www.vignetaungaria.ro sau www.tpark.io.
Pentru e-vigneta, taxa de utilizare a drumurilor trebuie achitată întotdeauna înainte de utilizarea drumurilor taxabile. Mare atenție, e-vinieta nu îndreptățește utilizatorul să utilizeze drumurile cu efect retroactiv. Data de începere a valabilității este întotdeauna data achiziționării. Pentru a evita utilizarea neautorizată a drumurilor și implicit suprataxarea, verifică înainte numărul de înmatriculare, codul de țară și categoria la care este încadrat vehiculul cu care urmează să te deplasezi, precum și perioada de valabilitate a tichetului, atunci când faci achiziția.
Dacă ai ales achiziția prin varianta on-line atunci trebuie sa aștepți mesajul de confirmare pentru a certifica plata.
Vinieta poate fi achitată:
Pentru categoria de D1, care include cele mai comune vehicule, preţurile sunt următoarele: pentru o săptămână costă 3500 de forinţi, aproximativ 10 euro, pentru o lună costă 4780 forinţi, adică udneva la 14 euro, iar pe an preţul e de 42 980 forinţi, adică 121 de euro.
Există diverse categorii de tarifare în Ungaria, după cum urmează: D1, care include motociclete (D1M), precum şi maşini care cântăresc până la 3,5 tone, care pot transporta până la 7 oameni, incluzându-l şi pe şofer, ori remorca; Categoria tarifară D2 cuprinde toate acele auto- vehiculele care nu se încadrează în alte categorii, ce nu sunt clasificate ca fiind speciale; Categoria tarifară B2 include autobuzele de peste 9 locuri, fiind inclus şi şoferul şi categoria tarifară U, unde sunt încadrate remorcile vehiculelor din categoriile tarifare D2 și B2.