Gabriela Dinu Știri 02.01.2023 14:42

Taxa de Drum și Vigneta în Bulgaria. Cât costă și cum se plătește

Taxa de Drum și Vigneta în Bulgaria. Cât costă și cum se plătește

Din 19, vecinii bulgari au introdus o nouă regulă privind vigneta de Bulgaria. Acesta nu se mai lipeşte obligatoriu pe parbriz, gest salutat de toţi şoferii care rămâneau cu acel adeziv neplăcut după ce o îndepărtau, şi a fost implementat sistemul de plată online a acestuia.

După o reformă a sistemului de transporturi şi a sistemului prin care se face taxarea rutieră, oficialităţile din Bulgaria au anunţat că noua vinieta electronică nu mai trebuie dovedită în niciun mod, trebuie doar să o achitaţi, lucru pe care îl puteţi face în orice moment doriţi, fără să staţi la cozi interminabile în vamă sau după ce o treceţi.

Cum se achită taxa de drum, vigneta, în Bulgaria?

Astfel, vigneta electronică de Bulgaria se va achita prin intermediul site-ului Agenţiei pentru Infrastructă Rutieră, webtoll.bg, care ne pune la dispoziţie inclusiv varianta de formular în limba română, care poate fi transformat prin apăsarea butonului din dreapta sus al site-ului.

Taxele pentru vigneta bulgărească sunt oarecum decente, pentru autovehciulele care cântăresc sub 3,5 tone, după cum urmează: vigneta pentru un weekend costă 10 leva, pentru o săptămână e 15 leva, iar pentru o lunp tariful se dublează şi ajunge la 30 de leva. Mai sunt disponibile şi perioadele de 3 luni şi un an, care costă 54 leva, respectiv 97 leva.

Există, desigur, şi varianta achitării taxei de drum pe modul vechi, pentru cei care sunt mai old school sau poate nu au posibilitatea de a o face în acest mod. Vigneta se va putea achiziţiona de la punctele speciale de vânzare, aplasate pe teritoriul Bulgariei, aproape de frontieră.

Făcând o comparaţie cu taxele din România, cele de drum din Bulgaria sunt duble faţă de cele de la noi. Vigneta este obligatorie pentru toţi cei care intră în Bulgaria, la fel şi pentru persoanele care doar o tranzitează. Deci, dacă mergi în vacanţă în Grecia şi traseul te aduce prin Bulgaria, atunci trebuie să achiţi şi tu taxa de drum, în funcţie de perioada de care vei avea nevoie.