Gabriela Dinu Știri 02.01.2023 14:40

Taxa de Drum și Vigneta în Germania. Cât costă și cum se plătește

Taxa de Drum și Vigneta în Germania. Cât costă și cum se plătește

O altă ţară din Europa care percepe taxe pentru faptul că pătrunzi pe drumurile sale este Germania. La fel ca şi Ungaria sau Germania, poţi achita online, însă există şi unele diferenţe majore între modul şi sistemul de tarifare faţă de statele anterior amintite.

Chiar dacă ești în tranzit sau Germania este destinația finală a călătoriei tale, ei bine află că nu ești scutit de la plata autorizațiilor de circulație pe autostrăzi și drumuri federale, asta dacă autovehiculul pe care îl conduci face parte din categoria camioanelor grele şi are masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.

Cât costă taxa de drum în Germania?

Aici sistemul de taxare folosește unități de bord (on-board unit, OBU) montate pe autovehicul, precum și un sistem de senzori montați pe autostradă. Singurul operator din Germania pentru aceste taxe este Toll Collect iar sistemul de plata este destul de simplu si poate fi achitat de pe toate dispozitivele inteligente, on-line pe www.toll-collect.de și mai nou cu paysafecard (ca variantă pentru modul de plată cash) la oficiile poștale si la mai multe chioșcuri.

Taxa se calculează în funcție de norma de poluare a auto-vehiculului cu care intri pe teritoriul german, greutatea acestuia și numărul de axe ale vehiculului precum și lungimea porțiunii cu obligativitate de plată pe care circuli. Prețul în medie pentru 100 km parcurși costă undeva între 10 și 30 Euro.

Totuși există și câteva categorii de vehicule care fac excepție de la plata acestei aşa zise vigniete de Germania. Mai exact, acestea sunt autocarele și vehiculele de urgență precum si categoria din care fac parte autoturismele. Pentru aceste categorii “scutite” taxele sunt incluse în prețul carburantului, de aceea nu este nevoie să plăteşti taxa de drum, dacă ai alimentat cu motorină sau benzină dintr-o staţie din Germania.

Există de ceva timp o discuţie în cadrul autorităţilor de introducere a taxei pentru autoturismele care nu sunt înmatriculate pe Germania. Însă e totul la nivel de dorinţă şi nu s-a materializat nimic până acum, deşi negocierile se poartă de ani întregi.