Gabriela Dinu Știri 02.01.2023 13:05

Disponibilitate numere de înmatriculare. Verifică dacă sunt libere sau nu

Disponibilitate numere de înmatriculare. Verifică dacă sunt libere sau nu

Toţi şoferii care vor să îşi înmatriculeze o maşină pe România, ori şi-au cumpărat o maşină deja înmatriculată de aici şi vor să îşi schimbe numărul au şansa de a verifica înainte să ajungă la ghişeul DRPCIV dacă numărul la care s-au gândit este disponibil.

Mare atenţie, însă, după cum avertizează şi DRPCIV! În momentul în care verificaţi şi vedeţi că numărul dorit pentru maşina dvs este disponibil, nu înseamnă că va mai fi şi când ajungeţi, iar verificarea nu e sinonimă cu rezervarea numărului, pentru că în timpul pe care îl petreceţi de când verificaţi şi până când mergeţi să îl rezervaţi, cineva îl poate lua.

Verifică disponibiltatea numerelor de înmatriculare pe DRPCIV

Modul în care vă puteţi face această verificare este extrem de simplu şi accesibil tuturor, printr-o simplă accesare a site-ului Direcţiei de Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor, mai precis, DRPCIV. Tot ce trebuie să faceţi este să accesaţi acest link şi să completaţi câmpurile care se vor afişa. Adresa dvs de e-mail precum şi combinaţia de număr de înmatriculare dorită, fără spaţii între litere şi cifre.

Verificare disponibilitate număr de înmatriculare. Sursa foto: captură DRPCIV
Verificare disponibilitate număr de înmatriculare. Sursa foto: captură DRPCIV

Apoi trebuie să demonstraţi că nu sunteţi robot, daţi click pe verifică, iar cei de la DRPCIV vă vor transmite dacă acea combinaţie este sau nu disponibilă. Totodată, veţi primi şi un e-mail cu cele specificate, iar la fel cum am zis mai sus, numărul este disponibil doar la ora la care faci verificarea. Poate fi şi după, dacă ai noroc, însă autorităţile nu îţi pot rezerva alegerea până nu mergi să o faci chiar tu, la biroul lor.

Ce trebuie să mai ştie şoferii este că numerele preferenţiale se plătesc, după următorul sistem de calcul: Costă 20 de lei placa de TIP A (Pentru toate autovehiculele), 23 lei de placă de tip B, adicea cea dreptunghiulară pentru remorci, 17 lei placa de tip C, care se foloseşte doar la motociclete, iar numărul preferenţial costă 45 de lei de operaţiune, la care se va adăuga şi preţul plăcii de tip A, B sau C. Mai există şi varianta de păstrare a numărului şi costă 30 de lei de operaţiune, conform DRPCIV.