Gabriela Dinu Știri 05.01.2023 22:56

Stimulent de inserție. Ce sume de bani primesc parintii si ce conditii se aplica

Stimulent de inserție. Ce sume de bani primesc parintii si ce conditii se aplica

Stimulentul de inserţie reprezintă acea sumă de bani pe care o primesc părinţii care se întorc din concediul de creştere şi îngrijire copil. Aceştia pot primi de la statul român suma de 1500 de lei, lunar.

Acesta este un drept al părinţilor care termină concediul destinat creşterii copilului şi aceşti bani vor fi primiţi ca stimulent de inserţie. Suma primită este diferită de la părinte la părinte, în funcţie de vârsta pe care bebeluşul tău o are atunci când alegi să îţi reiei activitatea profesională.

Câţi bani se dau de la stat, ca stimulent de inserţie?

Acordarea acestui stimulent de inserţie este reglementată prin hotărârea de Guvern nr 536 pe 2021, care prevede următoarele, pentru anul în curs, dar şi pentru urmatorul an.

  • Părinții care revin la muncă, din concediul de creștere, înainte de împlinirea vârstei de șase luni de către copil sau un an, în cazul celor cu handicap, primesc un stimulent de inserție de 1.500 de lei pe lună. Banii îi vor primi până când copilul împlinește doi ani, respectiv trei ani;
  • Cei care revin la muncă după ce copilul împlinește șase luni, respectiv un an în cazul copiilor cu handicap, primesc doar 650 de lei pe lună;
  • Stimulentul de inserție de 650 de lei pe lună se acordă părinților chiar dacă revin la muncă după terminarea concediului de creștere, adică după ce copilul împlinește doi ani, respectiv trei ani, în cazul celui cu dizabilități. În acest caz, stimulentul se acordă până ce copilul împlinește trei ani, respectiv patru ani;
  • Plata stimulentului de inserție nu încetează, ci doar se suspendă, dacă părinții nu mai obțin venituri din muncă.
  • Reluarea plății se face după revenirea la muncă;

Stimulentul de inserţie poate fi acordat oricăruia dintre părinţi, în cazul în care îndeplinesc anumite condiţii impuse de lege. De aceleaşi condiţii beneficiază şi tutorii legali ai copiilor, dacă depun actele care dovedesc aceste lucruri.

Suma de bani primită ca stimulent de inserţie poate varia de la 650 la 1500 de lei, în funcţie de vârsta pe care o are cel mic atunci când părintele în cauză revine în câmpul muncii.