Gabriela Dinu Știri 24.05.2022 10:25

Semnalele polițistului. Care sunt acestea și ce înseamnă fiecare în parte

Semnalele polițistului. Care sunt acestea și ce înseamnă fiecare în parte

Regulile de circulaţie la care se supun toţi participanţii de trafic spun că primordial în trafic este poliţistul. Adică semnalele transmise de acesta sunt asupra tuturor semafoarelor, a indicatoarelor sau marcajelor.

Căci degeaba ai tu verde la semafor, dacă poliţistul aflat în intersecţie îţi face semn să opreşti. Sau invers. Pentru a veni în sprijinul celor care poate au uitat sau pur şi simplu au nevoie de un refresh cu privire la semnalele poliţistului aflat în trafic.

Care sunt semnalele poliţistului în trafic?

Atunci când poliţistul se află cu faţa la tine şi cu braţul drept ridicat atunci înseamnă că toate autovehiculele trebuie să oprească, indiferent de direcţia de mers a acestora. La fel se întâmplă şi în cazul pietonilor.

Dacă poliţistul se află cu faţa şi braţul drept întins în lateral atunci asta înseamnă că vehiculele care circulă din direcţia intersectată de braţ trebuie să oprească.

Dacă poliţistul se află cu ambele braţe întinse în lateral atunci toate vehiculele care circulă atât din spatele, cât şi din faţa lui, trebuie să oprească. Un poliţist aflat cu ambele braţe lipite de corp îţi transmite, de asemenea, că trebuie să opreşti.

Când trebuie să măreşti viteza în trafic?

Dacă poliţistul rutier face semn cu braţul stâng în direcţia sus-jos, atunci toate vehiculele care se intersectează cu braţul său trebuie să oprească instant. Un poliţist care îşi mişcă braţul drept în sens circular, cu o viteză, îţi spune să sporeşti viteza, dacă te afli într-un autovehicul, sau să grăbeşti traversarea, dacă eşti un pieton. Balansarea pe verticală a braţului poliţistului este semnalul că trebuie să reduci viteza.

Pe lângă aceste semnale corporale, poliţiştii îţi mai pot transmite mesaje de avertizare sau de informare şi prin intermediul luminilor instalate pe autovehiculele pe care acestea le conduc. Mesajele pot fi:

1. STOP POLIŢIA
2. ATENŢIE PERICOL
3. CONCURS SPORTIV
4. MENTINETI ORDINEA
5. ELIBERAŢI ZONA
6. ELIBERAŢI BANDA
7. URMATI POLIŢIA
8. GABARIT DEPĂŞIT
9. COLOANA OFICIALĂ
10. CONTROL POLIŢIE
11. REDUCEŢI VITEZA
12. ATENŢIE BLOCAJ
13. ATENŢIE ACCIDENT
14. CIRCULAŢI