Ioana Filipescu Știri 23.03.2022 20:56

Ce salarii au vameșii și polițiștii de frontieră

Ce salarii au vameșii și polițiștii de frontieră

Vameșii și polițiștii de frontieră au un rol foarte important la granițele țării, acolo unde atribuțiile nu le sunt așa de ușoare. În cazul primilor, trebuie să efectueze control vamal, având obligația de a veghea trecerea graniței dintre state în condiții legale ale bunurilor.

Ceilalți supraveghează și fac un control la trecerea frontierei și previn și combat migrația ilegală. Ce salarii au aceste categorii de meserii, vameșii și polițiștii de frontieră în 2022?

Ce salariu are un vameș în 2022

Pentru majoritatea Inspectorilor de vamă și de frontieră salariul variază, în funcție de vechimea pe care angajatul o are. Astfel, remunerația lunară pentru anul 2022 începe de la 1.847 de lei și ajunge la 4.784 de lei.

La încadrarea pe respectivul loc de muncă, inspectorul de vamă și frontieră se încadrează cu un salariu plecând de la 1.847 de lei și ajungând la 4.046 de lei brut.

După cinci ani la locul de muncă, salariul se situează între 2.096 de lei și 4.731 de lei pe lună. Este luată în calcul săptămâna de lucru de 40 de ore.

Ce salariu are un polițist de frontieră în 2022

Și salariile polițiștilor de frontieră variază în funcție de categoriile de încadrare. Personalul contractual fără funcție de conducere are un salariu minim de 2.402 lei și unul maxim de 3.272 lei.

Pentru ofițerii de poliție cu funcții de comandă, salariul variază între 3.318 lei și 11.605 lei.

Pentru ofițerii de poliție fără funcție de comandă, salariul este de 1.701 lei minim și 10.850 lei maxim.

Pentru agenții de poliție, funcție fără comandă, salariul este de 617 lei minim și 13.016 maxim. Toate sumele sunt nete și reprezintă remunerația polițiștilor pe luna februarie 2022.

CITEȘTE ȘI: Lista tuturor codurilor secrete din Netflix. Iată ce deblochează fiecare dintre ele

Cine sunt și cu ce se ocupă polițiștii de frontieră?

Poliția de Frontieră Română face parte din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Polițiștii de frontieră au ca atribuții supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere. Responsabilitățile sunt mari.

Cine sunt și cu ce se ocupa vameșii?

Un funcționar vamal are în obligații să vegheze ca bunurile care trec granița dintre două state să fie transportate și livrate în conformitate cu reglementarile în vigoare.

Îndatoririle unui funcționar vamal? Numeroase! Din start, este inclus controlul vamal. Apoi…

 • Identificarea și verificarea cantității, felului, proprietății mărfurilor când sunt importate, transportate sau exportate
 • Efectuarea controlului vamal al vehiculelor, al bagajelor, al transporturilor de bunuri, al documentelor care însoțesc mărfurile, precum și al documentelor de călătorie
 • Verificarea importurilor și exporturilor în conformitate cu legile în vigoare privind schimbul extern de mărfuri
 • Rezolvarea încălcărilor legii vamale și infracțiunilor referitoare la schimburile externe
 • Să hotărască asupra includerii bunurilor cu caracter comercial și necomercial într-un anumit regim vamal
 • Deciderea asupra tarifului clasificării bunurilor
 • Stabilirea și colectarea taxelor vamale, taxelor și impunerilor în cazul mărfurilor importate, tranzitului și exportului de bunuri, întocmirea documentelor cu privire la arieratele taxelor vamale, taxe și alte impozite
 • Supravegherea deplasării persoanelor, bunurilor și mijloacelor de transport în zona de vamă
 • Vigileța
 • Supravegherea birourilor vameșilor, clădirilor și depozitelor
 • Reglementarea deplasării persoanelor și mijloacelor de transport în zona vămii