Gabriela Dinu Tech 03.10.2023 09:49

Securitate digitală: Ce este parola statică și de ce este importantă

Securitate digitală: Ce este parola statică și de ce este importantă

Trăim în era digitală, când totul este la un click distanţă, iar intimitatea noastră este protejată de parole. Vom vorbi astăzi despre parola statică, despre care vom afla mai multe în rândurile care urmează.

Parola statică este un concept 100% digital, esenţial în a-ţi proteja datele cu caracter personal. Reprezintă o combinaţie de caractere, precum litere, cifre sau simboluri, care se foloseşte cu scopul de a autentifica un utilizator într-un sistem informatic sau de a accesa anumite lucruri online.

Ce este o parolă statică şi de ce se numeşte aşa?

Se numeşte statică tocmai pentru că nu se poate schimba de-a lungul timpului, asemenea celor dinamice, care se schimbă periodic. Trebuie, deci, să aveţi o parolă statică puternică, pentru că nu veţi mai putea reveni asupra ei.

Parolele statice se folosesc în tot mai multe domenii, la conturile de e-mail, social media, la accesul în reţelele de calculatoare dinc adrul organizaţiilor, iar specialiştii în securitate spun că parolele statice sunt primul mod prin care ne putem apăra împotriva furtului de date, de identitate sau a accesului neautorizat.

Cum îţi pui o parolă statică puternică?

Această cheie digitală se foloseşte în principal pentru a valida identitatea unei persoane, ori a unui device. O puteţi realiza folosind orice combinaţie de caractere vă doriţi, dar ideea de bază este ca ea să fie suficient de complexă încât să nu poată fi ghicită.

O parolă statică ce nu va putea fi spartă de dimeni trebuie să îndeplinească unele condiţii:

  • să fie lungă, de cel puţin 8 caractere
  • în cuprinsul ei trebuie să aveţi grijă să adăugaţi atât caractere scrise cu litere mari, cât şi cu litere mici
  • trebuie să aibă atât cifre, cât şi simboluri speciale
  • nu vă puneţi niciodată numele, data naşterii, ori alte informaţii cu caracter personal, care ar putea fi ghicite imediat.

Specialiştii avertizează întotdeauna utilizatorii parolelor statice să nu le împărtăşească niciodată cu nimeni. Un alt sfat deosebit de important de care este bine să ţineţi cont este acela că nu trebuie să folosiţi aceeaşi parolă statică pentru mai multe conturi. Aşa, dacă o parolă va fi compromisă, veţi rămâne şi fără celelalte conturi care o mai au.