Ionuț Nițulescu Actualitate 22.01.2023 19:29

Schimbare la ANAF! Fiscul va avea acces la conturile românilor

Schimbare la ANAF! Fiscul va avea acces la conturile românilor

Schimbări la Agenția Națională de Administrare Fiscală începând de luni, 11 ianuarie 2021! ANAF începe operaţionalizarea Registrului Fiscal Electronic pentru conturi bancare şi conturi de plăţi identificate prin IBAN. 

Potrivit Oordonanței Nr. 111/2020 emise în vara anului trecut, toate băncile și instituțiile financiare care au conturi pentru companii și persoane fizice sunt obligate să trimită către ANAF toate informațiile pe care le deține privind activitatea conturilor.

Schimbare la ANAF din ianuarie 2021

România se aliniează astfel unei directive europene pentru prevenirea și combaterea spălării banilor.

Registrul central electronic pentru conturi de plăți și conturi bancare va fi operațional din data de 11 ianuarie, cu o săptămână întârziere față de data stabilită inițial.

“În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică au obligaţia de a transmite organului fiscal central lista titularilor persoane fizice, juridice sau a altor entităţi fără personalitate juridică care au deschise conturi la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, precum şi celelalte informaţii prevăzute la art. 61 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu cele aduse prin prezenta ordonanţă de urgenţă, privitoare la identitatea persoanelor şi la numărul IBAN”, se arată în art VIII, alin (1) al OUG 111/2020”, a transmis ANAF într-un comunicat, în luna decembrie.

Citește și: Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare? Anunț de ultimă oră

ANAF va avea acces la conturile românilor

Așadar, ANAF va avea acces la toate conturile românilor. Mai precis, Fiscul va putea să afle următoarele informații:

  • pentru titularul de cont-client, persoanele care deţin dreptul de semnătură pentru conturile deschise şi orice persoană care pretinde că acţionează în numele clientului: numele, însoţit de celelalte date de identificare;
  • pentru beneficiarul real al titularului de cont-client: numele, însoţit de celelalte date de identificare;
  • pentru contul bancar sau de plăţi: numărul IBAN şi data deschiderii şi închiderii contului;
  • pentru casetele de valori: numele concesionarului, însoţit de celelalte date de identificare şi durata perioadei de concesionare.

Informaţiile sunt păstrate pentru o perioadă de 10 ani de la încetarea relaţiei de afaceri dintre bănci şi clienţi.