>
Ministerul Justiției a transmis printr-un comunicat de presă decizia luată în privința creșterii vârstei de pensionare a magistraților.
Vârsta de pensionare nu va crește la 1 ianuarie 2020, însă Ministerul Justiției a anunțat că va propune o anulare a legii privind pensionarea anticipată a magistraților.
”În urma analizei pe care am făcut-o cu privire la subiectul vârstei de pensionare a magistraților, am ajuns la concluzia că nu este oportună creșterea vârstei de pensionare a acestora, însă voi propune abrogarea textului de lege adoptat în anul 2018 referitor la pensionarea anticipată, care ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2022.
Prioritatea pe termen mediu va fi aceea de a găsi soluții pentru încurajarea oamenilor să rămână de bunăvoie în sistem, să contribuie cu experiența lor la îmbunătățirea calității actului de justiție și să se simtă pe deplin apreciați pentru munca pe care o depun”, se arată în comunicatul de presă din partea Ministerului Justiției, publicat pe site-ul oficial al instituției.
Precizările Ministerului de Justiție vin după ce tot mai mulți judecători și-au depus deja cererile de pensionare, sistemul fiind deja sufocat.
Mai precis, la câteva zile de la începutul anului, la Consiliul Superior al Magistraturii au fost înregistrate aproximativ 20 astfel de cereri făcute de judecători și procuorori. Se așteaptă ca numărul lor să crească simțitor.
Citește și: Ce pensie primea Draga Olteanu Matei după 55 de ani pe scenă. Cum trăia marea actriță
Noul Ministru al Justiției, Stelian Ion, anunțase într-o conferință de presă din 31 decembrie 2020 că va propune creșterea vârstei de pensionare a magistraților. El a precizat că vârsta de pensionare ar trebui să fie 60 de ani, nicidecum 47-48 ca în prezent.
”Ştiu că de multă vreme există această intenţie şi ceea ce vreau eu să fac este să stopez aceste intenţii ale magistraţilor de a ieşi din magistratură”, a declarat acesta, potrivit știrileprotv.ro.
La Tribunalul București, cea mai mare instanță din țară, există un deficit de judecători, iar asta nu face altceva decât să ducă la întârzieri și la prelungirea proceselor.
În acest moment, în jur de 450 de magistraţi din cei 7.000 activi în instanţele şi parchetele din ţară au primit deciziile de pensionare. Judecătorii și procurorii se pot pensiona dacă au 25 de ani vechime.