Gabriela Dinu Știri 15.06.2022 10:26

Să fi sau să fii? Cum se scrie corect gramatical

Să fi sau să fii? Cum se scrie corect gramatical

Să fi sau să fii? Cum se scrie corect gramatical? Acestea sunt întrebările la care vor răspunde în acest articol. Nu există o variantă care să fie corectă în orice caz posibil, asta pentru că fiecare dintre cele două construcţii pot fi adecvate, dacă sunt utilizate în contextul gramatical potrivit.

Corect este să întrebăm în ce situaţie scriem „să fi” şi în ce situaţie „să fii” şi să exemplificăm, căci puterea exemplului este cea care este mama învăţăturii şi te poate ajuta să şi reţii, atunci când ai în faţă o situaţie de acest gen.

Când se scrie „să fi” şi când e corect „să fii”?

Una dintre cele mai întâlnire erori în limba română ţine de conjugarea verbului a fi, căci oamenii uită de moduri şi timpuri şi nu mai ştiu când şi câţi de „i” trebuie să folosească.

În primul rând, există trei situaţii mari şi late, când trebuie să scriem „să fii” şi le vom exemplifica în continuare. În primul rând, atunci când avem forma afirmativă, la modul imperativ: „Fii serios”. În al doilea rând, atunci când folosim la modul conjuctiv prezent, persoana a doua singular, atât la pozitiv, cât şi la negativ:

„Să nu fii ruşinos”, ori „Să fii cu băgare de seamă”. Şi a treia situaţie este aceea când la viitorul popular se alcătuieşte forma vorbită prin utilizarea conjunctivului. Şi ca un exemplu, pentru a vă putea întâri cunoştinţele, este acesta: „Tu ai să fii un băiat foarte serios”, „Tu nu ai să fii un exemplu”.

Citeşte şi:

Altădată sau altă dată? Cum se scrie corect gramatical
Cum se scrie corect acum sau acuma?

Dacă nu eşti sigur cum şi când se foloseşte această expresie te poţi verifica foarte uşor, dacă vei conjuga verbul. Daca forma lui se va schimba, atunci verbul „a fi” va trebui să fie scris cu doi de „i”, deoarece (şi aici intervine partea serioasă de gramatică), intervine desinenţa de persoană.

În cazul în care forma nu se schimbă atunci poţi utiliza lejer şi fără emoţii forma cu un singur „i”.