>
A scrie şi a vorbi corect sunt lucruri elementare. Toţi românii trebuie să ştie să folosească în mod corect gramatica, ortografia şi punctuaţia în limba română, iar în acest articol vom vorbi despre cum este corect să scriem, de fapt: „altădată” sau „altă dată”?
Sau în ce condiţii este corectă fiecare variantă, căci vom întâlni şi astfel de cazuri. În cazul de faţă, ne confruntăm cu dilema de a scrie legat sau dezlegat cuvântul „altădată”.
Ei bine, ambele variante sunt corecte şi există în limba română, iar acestea se scriu legat sau dezlegat într-un context aparte, despre care vă vom oferi detalii în rândurile care urmează.
Altădată este un adverb, iar definiţia adverbului este următoarea: „partea de vorbire neflexibilă care însoțește un verb, un adjectiv sau un alt adverb și care exprimă: caracteristica unei acțiuni sau stări (Face bine ceea ce face.), caracteristica unei însușiri (Are o mașină destul de mare.), împrejurarea în care se petrece o acțiune (Va pleca acolo mâine-seară.). Cuvântul adverb provine din limba latină și este compus din ad (pe lângă) și verbum (verb).”
Citeşte şi:
Cum se scrie corect acum sau acuma?
Cum se scrie corect: Iisus Hristos, Isus Cristos sau Isus Christos
Prin urmare, atunci când avem scris legat, să ştim că în faţa noastră se află un adverb, care poate fi înlocuit în propoziţie cu odată, cândva sau altcândva.
De partea cealaltă, „altă dată” este o construcţie din două părţi de vorbire diferite. Mai exact, „altă” este un adjectiv pronominal nehotărât, ceea ce înseamnă că „este o parte de vorbire flexibilă care arată însușirea unui obiect, însoțește și determină un substantiv. Adjectivul se acordă în gen, număr și caz cu substantivul determinat.”
În timp ce „dată”, în acest context, este un substantiv, care se referă la o altă zi sau la o altă dată din calendar: „partea de vorbire care denumește obiecte (masă, casă), ființe (iepure, urs), locuri (munte), fenomene ale naturii (ploaie, furtună), acțiuni (mișcare), dar și o serie de noțiuni abstracte”.