>
Cum scriem corect în limba română, plus varianta care le dă mari bătăi de cap, sunt printre cele mai solicitate căutări de pe Google. Acum, venim în sprijinul celor care au uitat sau poate nu au ştiut niciodată cum se scrie corect, „acum” sau „acuma” şi vom explica şi de ce, pentru a fi siguri că nu le va mai ieşi din minte.
„Acum” este un adverb de timp. Definiţia adverbului este următoarea: „Adverbul este o parte de vorbire neflexibilă care însoțește un verb, un adjectiv sau un alt adverb și care exprimă:
caracteristica unei acțiuni sau stări (Face bine ceea ce face.), caracteristica unei însușiri (Are o mașină destul de mare.), împrejurarea în care se petrece o acțiune (Va pleca acolo mâine-seară.). Cuvântul adverb provine din limba latină și este compus din ad (pe lângă) și verbum (verb).
Pentru multe dintre cuvintele româneşti există una sau mai multe variante colocviale, adică cele care nu corespund normelor lingvistice, care nu sunt corecte, dar care sunt folosite de majoritatea oamenilor. Acestea sunt considerate a fi neglijenţe în exprimare şi de cele mai multe ori se realizează prin simpla obişnuinţă de a folosi anumite cuvinte într-un anumit mod sau pur şi simplu din ideea de a-i copia pe alţi oameni.
În cazul de faţă, adverbul „acum” are o singură variantă corectă şi este cea exprimată acum. Nicidedecum „acuma” sau „aicea”, cum se mai foloseşte.
Citeşte şi:
Cum se scrie corect: Iisus Hristos, Isus Cristos sau Isus Christos
Care este varianta corectă: greșeală sau greșală?
Pe lângă formele eronate pe care le-am expus anterior, există şi numeroase regionalisme folosite pentru a înlocui adverbul „acum”. În Muntenia se folosesc acu, acuşi, acuşica, în Transilvania se folosesc amu, amuş, acmu, iacmu.
Aceste variante neliterare, ori cele populare, regionale sau colocviale, se întâlnesc des în textele literare. Chiar şi în cele de la examenele din limba română, iar rolul lor este simplu, acela de a induce cititorul într-o anumită atmosferă.