Ionuț Nițulescu Știință 28.12.2022 16:10

S-a descoperit un nou organ în corpul uman. Ce rol are și unde e situat

S-a descoperit un nou organ în corpul uman. Ce rol are și unde e situat

Corpul uman este plin de surprize! Cercetătorii au descoperit un nou organ, din greșeală, în timpul unor studii despre cancerul de prostată. Ce sunt glandele salivare tubariale, despre care nimeni nu a știut până acum.

Surpriza a fost la fel de mare și pentru cercetători, mai ales că descoperirea a fost făcută din pură întâmplare. Noile glande au fost denumite glande salivare tubariale, numele provenind de la amplasarea lor, pe o bucată de cartilaj numită torus tubarius, ce se găsește în spatele nasului.

Un nou organ în corpul uman

Descoperirea schimbă tot ce se știa până acum despre regiunea nazo-faringiană, care nu găzduiește doar o serie de glande salivare microscopice, așa cum se credea până acum, ci și noul set de glande  de aproximativ 3,9 centimetri lungime.

Se pare că rolul glandelor salivare tubariale este acela de a lubrifia partea de gât aflată în spatele nasului și a gurii, au concluzionat cercetătorii în revista Radiotherapy and Oncology, potrivit Digi24.

Organ nou descoperit în corpul uman

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Institutul olandez al cancerului în timpul unor studii privind cancerul de prostată, folosind o combinație de scanări și tomografie cu emisie de pozitroni (PET), numită PSMA PET-CT, care depistează proteina PSMA, crescută în celulele canceroase de prostată. Surprinzător, țestul glandei recent descoperit este bogat și el, la rândul lui, în proteina PSMA.

„În afară de acestea, este posibil să mai existe o mie de glande salivare microscopice împrăștiate în țesutul gâtului și a gurii”, spune co-autorul studiului și oncologul olandez Wouter Vogel, într-un comunicat.

Confirmarea a venit după ce oncologul a scandat 100 de pacienți și a constatat că toți au aceste glande.

Descoperire revoluționară în medicină

Descoperirea este una extrem de importantă și ar putea avea un impact major asupra calității vieții persoanelor diagnosticate cu cancer. Medicii folosesc radiații pentru cap și gât în tratamentul cancerului, încercând să evite iradierea glandelor salivare. Cu cât sunt mai afectate glandele salivare, cu atât pacienții au suferit mai multe efecte secundare.

Noua descoperire s-ar putea traduce astfel prin mai puține efecte secundare pentru pacienții cu cancer.

Citește și: Ce este sindromul Stockholm și cum se manifestă acesta