Ionuț Nițulescu Știri 20.12.2022 21:22

Care sunt cele mai importante invenții românești

Care sunt cele mai importante invenții românești
Românii au inventat foarte multe lucruri impotante de-a lungul timpului, unele fiind foarte imporntate sau chiar au reușit să schimbe lumea. Invențiile românilor ne-au făcut existența mult mai ușoară.

Insulina a fost inventată de Nicolae Paulescu

Insulina a fost descoperită pentru prima oară în 1921 de Nicolae Paulescu, profesor de psihologie în cadru Universității de Medicină și Farmacie din București. Românul a fost primul care a demonstrat că insulina, hormonul secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism este extrem de eficientă în tratarea diabetului, iar descoperirea sa a salvat milioane de vieți

Chiar dacă Paulescu a fost primul care descoperit insulina, doi canadieni, Frederick Banting si Charles Best, au primit Premiul Nobel pentru asta, după ce i-au furat munca de 30 de ani compatriotului nostru. Cu opt luni înainte Paulescu publicase rezultate sale fabuloase într-o revistă de specilitate din Belgia. Acesta nu o numise insulină, ci pancreină.

Avionul cu reacție al lui Henri Coandă

Henri Coandă s-a prezentat în 1910 la Paris la a doua ediție a Expoziție Internațională de Aeronautică cu un avion roșu, fără elice, denumint COANDA-1910, o mașinărie care a tras pe loc toate privirile. Aparatul de zbor inventat de Coandă era total diferit de celalte avioane, avea două aripi duble și un singur loc și o forță impresionantă de propulsie, 220 kg. Cea mai interesantă parte din avionul lui Coandă s-a dovedit a fi sistemul de propulsie, care a schimbat radical industria construcției de motoare de avioane.

Motorul revoluționar era compus dintr-un motor-piston cu patru cilindri, răcit cu apă și cu o putere de 50 de cai putere la peste 100 de rotații pe minut. Coandă a făcut și o demonstrație, accidentală, după ce în timpul unei verificări a aparatului, avionul a început să meargă din ce în ce mai repede și și-a luat zborul. Henry a pierdut controlul aeronavei, dar a reușit să aterizeze forțat.

Vaccinul antiholeric a fost inventat de Ioan Cantacuzino 

Vaccinul antiholeric a fost inventat de un academician, medici, microbiolog și profesor universitar român, Ioan Cantacuzino. „Metoda Cantacuzino”, așa cum a fost denumit vaccinul antiholeric, este folosită și în zilele noastre în țările unde se mai semnalează cazuri de holeră. Ioan Cantacuzino a mai fost implicat și în studiul holerei, tifosului și a tuberculozei, unde a avut contribuții impresionante.

„Marea experiență românească”, campania de vaccinare antiholerică din 1913 a salvat mii de vieți și a demarat măsurile de combatere a epidemiei de holeră. De asemenea, Cantacuzino a fost cel care a luat măsurile de combatere a marii epidemii de tifos din Primul Război Mondial.