>
Caz de sclavie modernă în Marea Britanie. Un român a fost forțat să lucreze la o spălătorie auto timp de 7 zile pe săptămână și să doarmă în condiții inumane, alături de alte 11 persoane.
Procurorii au dezvăluit că românul a fost forțat să lucreze non-stop la spălătoria auto Shiny din Carlisle, cel mai important oraș din comitatul Cumbria.
El a dezvăluit că a ajuns în această situație după ce a plătit unei companii 150 de euro pentru a-l aduce în Marea Britanie, în 2016. Trei persoane sunt acuzate de sclavie modernă și exploatare. Toți trei au pledat nevinovați.
Bărbatul a declarat că a ajuns în Carlisle într-o duminică, după o călătorie de două zile, și a început să lucreze la acea spălătorie auto chiar de a doua zi.
El a mai dezvăluit că locuia într-o casă cu alte 11 persoane. Toți împărțeau o singură baie. Potrivit procurorilor, faptele s-au petrecut în perioada ianuarie 2016 – iunie 2017. Procurorii spun că aceștia au solicitat angajaților lor să efectueze “muncă forțată sau obligatorie” la spălătoria lor auto.
Românul muncea șapte zile pe săptămână, de la ora 08 la 19.00, fiind plătit inițial cu 30 de lire pe zi.
Citește și: Cât costă, de fapt, viața în Anglia în comparație cu România
Brexitul aduce schimbări importante pentru românii care plănuiau să plece în Regatul Unit pentru a munci acolo. Aceștia pot face acest lucru doar dacă au viză de muncă sau statut de ședere, prin care să demonstreze că locuiau acolo dinainte ca Marea Britanie să iasă din blocul comunitar.
Cei care sunt prinși la vamă fără documente justificative ajung în centre de detenție, înainte de a fi trimiși în țara de origine. Citește AICI mai mult.
În schimb, cetățenii UE pot merge în Marea Britanie ca și turiști și pot rămâne acolo maxim 90 de zile. Poliția de Frontieră poate respinge oricând intrarea unei persoane, dacă aceștia suspectează că scopul este altul decât cel declarat.