>
După Italia și Spania, Marea Britanie a devenit o altă destinație preferată de români, în principal datorită salariilor mari și a unui standard ridicat de viață. Tototdată, este și una dintre cele mai scumpe țări, așadar merită să stai departe de familie în speranța unui viitor mai bun?
Salariile sunt îndr-adevăr mai mari, ba chiar la prima vedere par uriașe, însă atunci când pui la socoteală chiria, utilitățile, transportul și serviciile, vei vedea că lucrurile nu sunt chiar așa roz. Iată cât costă, de fapt, viața în Anglia, în comparație cu România.
Londra este cel mai scump oraș din Anglia, potrivit site-ului expatica.com, iar costul mediu un apartament cu două camere este între 1000 și 1300 de lire pe lună. Chiriile sunt mai ieftine oriunde în afara Angliei, unde pentru același apartament plătești aproximatic 750 de lire. La acestea trebuie să adaugi și utilitățile. Să spunem, un total de 1000 de lire pe lună.
Nu doar pentru chirie vei plăti mult. “Costul serviciilor e mare: orice, de la coafor, cosmetică, până la reparații – toate sunt până la 10 ori mai scumpe ca în România. Ești tentat să faci multe singur”, spune Cristina, o româncă stabilită în Coventry, potrivit life.ro.
Citește și: Vigneta și taxa de drum în Europa. Cât costă în 2020 și cum o plătești
Pe de altă parte, Marea Britanie oferă ceea ce în România rareori găsim: servicii medicale gratuite tuturor rezidenților, dar și ajutor din partea statului pentru creșterea copiilor.
„Sunt multe gratuități pe care le oferă statul. Toată lumea naște la stat, condițiile sunt ireporosabile, nu plătești un ban, nu există conceptul de mită. Mama și copilul beneficiază gratuit de servicii la stomatolog, de medicamente, consultații”, a adăugat românca.
Totuși, Marea Britanie are printre cele mai bune școli private din lume, însă taxele pleacă de la 17.000 de lire pe an.
De multe ori ai auzit și tu că alimentele costă mai puțin în străinătate decât în România. Un experiment interesant realizat de un român care trăiește în Anglia demontează această idee ușor. A cumpărat aceleași produse de la un magazin din România și de la unul din Anglia. Diferența? Destul de mare! Coșul britanic a costat cu 30% mai mult decât cel românesc, mai exact cu 135 de lei mai mult.
Există însă câteva lanțuri de magazine de unde se pot cumpăra alimente la prețuri mai mici.Un coș de cumpărături costă în medie 60 de lire săptămânal, susține Cristina.
Există și părți mai puțin plăcute. Mulți români nu au altă variantă, cel puțin la început, decât să locuiască la comun. Totodată, vei avea nevoie de recomandare chiar și pentru cel mai mărunt job, iar salariile de la început sunt destul de mici, iar pretențiile angajatorilor mari.
Potrivit statisticilor oficiale, până acum, aproape 2,8 milioane de cetăţeni europeni au primit dreptul de a trăi şi a munci în Regatul Unit după Brexit, dintre care 435.700 sunt români.
Brexitul va aduce, fără doar și poate, schimbări în viețile românilor stabiliți deja în Marea Britanie. Se așteaptă o înnăsprire a condiţiilor pentru obţinerea acesteia, cu excepţia muncitorilor calificaţi. Toți cei care lucrează ca și chelneri, bucătari, cameriste și altele meserii similare, vor trebui să dovedească faptul că au un contract de muncă valabil pe teritoriul britanic.