>
Scrumbia la grătar este, poate, una dintre cele mai gustoase rețete pescărești. Și este extrem de ușor de gătit. Peștele se condimentează doar cu sare, astfel că i se păstrează dulceața și gustul. Să mai spunem că totul durează aproximativ 40 de minute, până când scrumbia bine făcută este așezată în farfurie.
Primul pas este să faceți rost de scrumbie, fie că o cumpărați, fie că o pescuiți.
Așadar, aventura începe cu un kilogram de scrumbie și 15 grame de sare.
Procesul începe cu solii, de care trebuie să scăpați. Se face ușor, pentru că are solzii moi, cu un cuțit. Asta dacă peștele este proaspăt. Dacă solzii sunt uscați, scrumbia nu este chiar proaspătă, așa că trebuie lăsată cam jumătate de oră în apă rece. Se va hidrata, iar solzii vor sări foarte ușor.
Apoi, se taie pe burtă și se scot intestinele. Se scot, de asemenea, branhiile.
Mare atenție însă atunci când o tăiați: dacă este moale și se rupe, scrumbia e veche, nu se poate consuma, deci o aruncați fără să clipiți!
După ce ați dat jos solzii și ați curățat-o pe dinăuntru, se trece la spălat, atât pe dinafară, cât și pe dinăuntru. Trebuie spălată foarte bine, cu apă rece, să nu rămână solzi, dar și sânge pe dinăuntru, în dreptul coloanei vertebrale.
Scrumbia curățată și spălată se așază într-un vas. Se presară cu sare pe toate părțile, chiar și în interior. Se acoperă, apoi, cu folie și se lasă la rece aproximativ 30 de minute.
Grătarul trebuie bine încins, să fie fierbinte. Când s-a rezolvat problema, se unge cu grăsime, fie cu o bucată de slănină, fie cu puțin ulei. Atenție! Focul nu trebuie să fie iute, trebuie să rămână doar jar, să nu se ardă peștele care va fi pus pe el.
Scrumbia se pune pe grătarul încins, iar după cinci minute se verifică. Cu un clește sau o furculiță ridici, încet, peștele, iar dacă se desprinde ușor și are dungi maronii, înseamnă că este bine făcut. Atunci se întoarce. Se mai ține tot cinci minute.
Când este bine făcută, scrumbia se scoate pe o tavă și se acoperă cu un capac sau cu folie, se lasă 10 minute să se aburească, înainte de a ajunge în farfurie. Astfel, se va pătrunde mai bine.
Scrumbia la grătar se mănâncă, neapărat, cu mămăliguță caldă, lămâie și mujdei de usturoi.
Peștele se pregătește la fel, doar că fiecare bucată se împachetează în ziar sau hârtie de copt. Se pun scrumbiile în tavă. Se coc la 220 de grade la foc maxim, în cuptor, circa 20-30 de minute.
Scrumbia se împachetează în hârtie de copt și se pune în tigaie, la foc mediu, circa 10 minute pe fiecare parte.