Ioana Filipescu Știri 19.02.2023 22:11

Pescuitul la rapitori: cum să prindeți peștele de vis

Pescuitul la rapitori: cum să prindeți peștele de vis

Pescuitul la răpitor este o altă poveste. Este un stil de pescuit dinamic, pentru că răpitorul îți consumă energia, atunci când se luptă să scape. Provocările pescuitului la răpitor sunt maxime, solicitările, de asemenea.

Pescuitul la răpitor se face în apele curgătoare, de regulă, dar sunt multe lacuri unde îți poți încerca șansa de a prinde răpitorul cel mare. Peștele de vis, să-i spunem așa. Iar șansa de reușită ține, în afara îndeletnicirii tale, de năluca de răpitor corectă, lanseta de spinning adecvată și de mulineta optimă.

Pentru a prinde șalău, somn, avat, biban sau clean, trebuie să știm câteva lucruri esențiale despre echipamentul pentru pescuit la pește răpitor.

Cum alegem echipamentul pentru pescuit la răpitor

Să spunem că echipamentul diferă de la răpitor la răpitor. Adică, se va alege după anumite criterii. Asta pentru că fiecare specie are un anumit comportament, o anu8mită hrană preferată, poziționare în apă. Cert e că pe răitori nu-i găsim oricând și oriunde.

Deci, echipamentele de pescuit la spinning sunt concepute pentru fiecare specie în parte. Unele lansete de pescuit sunt mai usoare, altele sunt mai lungi, iar anumite lansete permit exclusiv utilizarea de năluci de dimensiuni foarte mari.

Lanseta pentru pescuit la răpitor

Nu e o lansetă unică pentru pescuitul la răpitor, ci are mai multe forme și este gândită pentru toate situațiile pe care pescarul le poate găsi pe baltă. Există situații când este nevoie de un pescuit la spinning la depărtare de mal, cu năluci grele, sau din barcă.

Nălucile pentru pescuitul la răpitor influentează, la rândul lor, datele constructive ale unei lansete pentru un asemenea pescuit. Distanța, la fel, cum trebuie luată în calcul și specia de pește și dimensiunea exemplarelor din areal.

Lungimea lansetei pentru pescuit la răpitor

Pentru a pescui de pe mal, e nevoie de lansete mai lungi. Pentru că, în acest caz, vom reuși o lansare a nălucii cât mai departe. Iar distanța joacă un rol important, pentru că putem arunca în zone mai îndepărtate și cu potențial ridicat.

Și mai este ceva! Peștii răpitori au tendința de a sta în zone cu agățături, iar o partidă de pescuit de pe mal ar duce la pierderea cât mai des a nălucilor. Așa că pentru pescuitul la răpitor de pe mal e nevoie de lansete cu lungimi între 2,40 metri și 2,70 metri.

Mulineta pentru pescuit la răpitor

Mulineta este esențială pentru pescuitul la pește răpitor. Dacă întâmplător putem înțepa pești mai corpolenți care sunt peste clasa lansetei pe care o utilizăm, atunci mulineta salvează situația.

Două sau trei reglaje asupra sistemului de frânre cresc șansele ca peștele să nu scape și să fie adus la mal. Așa că mulineta merită, fără îndoială, toată atenția pescarului.

Mulineta oferă distanța, animă nălucile, asigură o frână de luptă și ajustează tensiunile de la înțepare și din drill.

Să menționăm că mărimea tamburului mulinetei pentru pescuitul la răpitor variază de la 500 pâna 6000.

Firul pentru pescuitul la răpitor

Pentru pescuitul la răpitor există multe feluri de strune, clasificate în două categorii: monofilament și multifilament. Iar de aici rezultă două mari clase de fire, cele de nylon cele textile. Ambele merg bine, depinde doar de locul unde pescuim.

Firele de pescuit la răpitor au o elongatie controlată, iar elasticitatea lor este stabilită în primul rând de specia de pește pe care o țintim atunci când plecăm la pescuit.

Și nu în ultimul rând, nălucile. Acestea se aleg în funcție de anumiți parametri ai partidei de pescuit și ai speciei de răpitor pe care o țintim. Fiecare pește are un anumit comportament și, ca atare, nălucile sunt de foarte multe feluri, pe alese, am putea spune.