Ionuț Nițulescu Utile 02.01.2023 01:14

Obiecte și suveniruri tradiționale românești. Galerie FOTO

Obiecte și suveniruri tradiționale românești. Galerie FOTO

Cauți un cadou care să vorbească despre tradiția românească, dar care să fie și pe placul unui străin? Grea provocare, la prima vedere, însă vei descoperi că avem o cultură bogată și multe obiecte tradiționale din care poți alege.

Suvenirurile tradiționale sunt o opțiune bună fie că sunt dăruite unui străin sau tot unui român. Din mâinile meșteșugarilor ies adevărate opere de artă, iar susținerea lor înseamnă păstrarea tradiției. Oferind un suvernir tradițional românesc arătăm că suntem mândri de originile noastre, dar și facem cunoscută arta populară românească.

Orice obiect sau produs tradițional românesc poate fi un suvenir ideal. Dacă totuși nu știi ce cadou să faci, îți dăm noi câteva idei.

Costum popular românesc sau ie

ie romaneasca

Nimic nu reflectă mai bine identitatea românească decât un costum popular. Ce-i drept, e cam greu de purtat, astfel că poți alege o ie. Este un suvenir unic, dar și util.

Ia românească a devenit cunoscută în întreaga lume, fiind purtată de mari vedete de la Hollywood, precum Halle Berry, Kristen Dunst, Jenifer Garner , Gwyneth Paltrow, Katie Holmes, Kate Moss, Anne Hathaway, Kourtney Kardashian, Nicole Kidman, Rosie Huntington-Whiteley sau Adele.

Partea bună este că vei găsi atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Pare o alegere interesantă, nu-i așa? Iar dacă ar fi să le luăm în funcție de zonă, lista costumelor populare este cu adevărat impresionantă.

Magiun, zacuscă și țuică

palinca romaneasca
palinca romaneasca

Magiunul de Topoloveni este primul produs atestat tradițional din România, ceea ce înseamnă că acestui produs i-au fost recunoscute autenticitatea, tradiţia, istoria, aria geografică, reputaţia şi calităţile excepţionale.

Zacusca de vinete încununează belșugul toamnei într-un produs inedit, recunoscut în bucătăria românească. Deși o regăsim și în alte gastronomii, parcă niciuna nu-i ca a noastră. Și poate fi un suvenir delicios.

Toate ca toate, dar nimic nu întrece țuica, horinca, pălinca sau rachiul. Oricum o numim, aceasta este bătutura tradițională românească și un simbol al valorilor românești. Dacă vrei ca cineva să cunoască puțin dun gustul României, atunci acesta este cadoul ideal.

Citește și: Care sunt, de fapt, felurile de mâncare tradiționale ale românilor

Produse din ceramică

obiecte din ceramică

Și produsele din ceramică pot constitui un suvernir extraordinar, ce reflecă tradiția românească, dar în același timp și foarte util. Cea mai cunscută este ceramica de Horezu, meșteșug inclus în patrimoniul UNESCO.

Obiectele ceramice sunt cu adevărat speciale, fiind modelate manual, pictate și smălțuite de meșteri populari autentici. Nu vei da greș cu un astfel de suvenir.

Lista de obiecte și suveniruri tradiționale românești poate fi completată de dulciuri românești, ștergare tradiționale, brâie lucrate manual, ouă încondeiate, mărțișoare, coșuri din răchită sau linguri de lemn sculptate.