Gabriela Dinu Știri 17.09.2021 16:10

Rețetă de Rapane. Ce sunt acestea și cum se gătesc

Rețetă de Rapane. Ce sunt acestea și cum se gătesc

Nu mulţi au auzit de rapane, acele midii în cochilii spectaculoase, cu un gust deosebit. Acestea amintesc de vară şi de vacanţele pe plajele însorite, chiar şi pe timp de iarnă.

Poţi aduce vara în casa ta preparând foarte uşor o reţetă simplă de rapane. Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru această reţetă şi îţi mai trebuie doar puţină răbdare şi pricepere şi masa-i gata.

Cum să îţi faci acasă rapane cu sos de usturoi şi vin

Reţeta clasică de rapane şi una dintre cele mai cerute în restaurantele de specialitate este cea în sos de vin cu usturoi, iar pentru aceasta vei avea nevoie de:

  • 500 de grame de rapane. Poţi folosi atât rapane proaspete, cât şi congelate;
  • 4-5 căţei de usturoi. Dacă eşti fan usturoi, poţi folosi chiar şi mai mulţi;
  • 200 ml de vin alb, sec;
  • 100 gr de unt;
  • o legătură de pătrunjel tocată mărunt;
  • zeama de la o lămâie;
  • 1 ardei iute tocat mărunt;
  • sare şi piper după gust.

Rapanele se prefierb, după care se scoate carnea din cochilie şi se curăţă bine. Se freacă bine carnea cu sare grunjoasă, după care se clătesc folosind apă rece din belşug. Se curăţă şi mai bine dacă stoarceţi pe ele şi zeama de la o lămâie. După acest proces, se ţin bucăţile de carne în vin alb sau şi roşu, depinde de preferinţele fiecăruia, pentru o oră.

Se pune untul în tigaie, apoi adăugaţi rapanele pe care le sotaţi. Se ţin la foc până când devin aurii, apoi puneţi usturoiul bine pisat. Când acestea îşi vor absorbi toată grăsimea untului, puneţi şi vinul şi gătiţi până când se va evapora alcoolul. Se pune ardeiul tocat mărunt şi pătrunjelul, puţin zeamă de lămâie şi sarea cu piperul. Se servesc bine calde, cu sos, eventual şi cu câteva felii de pâine prăjită.

Puteţi servi alături şi un pahar de vin alb, căci aşa veţi realiza tabloul perfect al unei vacanţe însorite de vară, pe malul mării.