>
Brânzoaicele pufoase, cunoscute şi sub numele de poale-n brâu, se fac îndeosebi în Moldova dar sunt adorate de întreaga ţară. Se vând la toate patiseriile, dar se ştie că cele mai bune sunt cele făcute înc asă, după reţeta tradiţională.
Pentru aluat aveţi nevoie de 600 gr de făină tip 000, trei gălbenuşuri de ou, 100 gr de unt de 80% grăsime, 350 ml de lapte, 50 gr zahăr, 30 g drojdie proaspătă ori 10 g drojdie uscată, un plic de zahăr vanilinat sau o jumătate de linguriţă de extract de vanilie, coaja de la o lămâie rasă şi un praf de sare.
Umplutura se face din 500 de gr brânză de vaci, un ou, 200 gr zahăr, două plicuri de zahăr vanilinat sau o linguriţă de extract sau esenţă de vanilie, 2 linguriţe coajă de lămâie rasă, un praf de sare, 100 gr griş şi 100 gr stafide.
Vă mai trebuie şi un ou bătut pentru uns şi zahăr pudră pentru ornat. Prima dată se prepară aluatul. Se amestecă zahărul cu drojdia şi cu laptele călduţ, se pun gălbenuşurile, untul ţinut la temperatura camerei, coaja de lămâie şi vanilie şi un pic de făină. Se adaugă ulterior sare şi restul de făină şi se frământă bine. Se ţine apoi la dospit până când îşi dublează volumul.
În timp ce aluatul stă la dospit, pregătiţi umplutura. Se scurge brânza, se amestecă bine cu toate ingredientele şi la final se pune grişul. Stafidele nu se fierb ci se pun fix aşa cum sunt căci la cuptor se vor umfla oricum.
Reţeta urmează cu împăturirea brânzoaicelor. Se întinde bine aluatul, se taie în 12 bucăţi iar cu o lingură aşezaţi din umplutură pe fiecare pătrăţel. Le închideţi apoi ca pe un plic, apoi se unge cu oul bătut. Se vor aşeza apoi pe tava în care aţi pus hârtie de copt şi le coaceţi timp de 10 minute la 180 de grade, apoi încă 10 minute la 160 de grade. După ce se coc, se lasă la răcit, se ornează cu zahăr pudră şi se servesc imediat cu poftă.