Gabriela Dinu Știri 21.05.2021 00:01

Rețetă de fasole bătută cu ceapă caramelizată. Cum o faci cremoasă

Rețetă de fasole bătută cu ceapă caramelizată. Cum o faci cremoasă

Fasolea bătută este una dintre cele mai apreciate reţete tradiţionale româneşti. Indiferent că este făcută cu usturoi sau cu ceapă, ori cu ambele, fasolea bătută este un deliciu la orice oră.

Se mănâncă şi când e post, dar şi în restul anului. Şi chiar dacă sunteţi la dietă. Însă trebuie să uitaţi de ceapa caramelizată dacă doriţi să slăbiţi. În caz contrar, trebuie să renunţaţi la ceapa caramelizată, căci aceea este cea care îngraşă.

Cum să faci acasă reţeta de fasole bătută cu ceapă caramelizată

Pentru reţeta de fasole bătută cu ceapă aveţi nevoie de 500 de grame de fasole, o ceapă mare, 5 căţei de usturoi, o lingură bulion, o jumătate de linguriţă de zahăr brun, jumătate de linguriţă oţet balsamic, sare şi piper după gust.

Se pune puţin ulei de măsline într-o tigaie şi se căleşte timp de 2-3 minute o bucată de ceapă tocată, apoi se adaugă fasolea şi se ţine să dea în clocot, apoi se pune un polonic de supă peste ea. Se adaugă usturoiul tăiat felii sau pisat, depinde cum vă place, şi se mai ţine la gătit încă 2-3 minute. În timp ce acestea se gătesc, se poate pregăti şi ceapa caramelizată.

Ceapa se taie în rondele mari şi se pune la călit în ulei de floarea soarelui, în care aţi adăugat şi puţin coriandru. Se amestecă în ceapă continuu, până când se va înmuia şi devine sticloasă. Se adaugă şi zahărul brun, care va carameliza ceapa, apoi puneţi şi stropul de oţet balsamic. Se omogenizează bine totul, apoi puneţi şi pasta de tomate omogenizată în puţină apă. După doar câteva minute, sosul îşi schimbă consistenţa şi aroma lui pluteşte în aer. Se pune şi sarea, apoi focul se opreşte.

Fasolea fiartă se pasează bine, se mai adaugă şi o lingură de ulei de măsline, apoi se aşează într-un platou peste care veţi întinde ceapa caramelizată şi mâncărica este gata.