Gabriela Dinu Retete 29.12.2022 16:31

Cum faci cea mai bună ceapă caramelizată. Doar chefii Scălătescu și Bontea o fac așa

Cum faci cea mai bună ceapă caramelizată. Doar chefii Scălătescu și Bontea o fac așa

Ai încercat să faci acasă ceapa caramelizată, aşa cum ai văzut în fiecare burger servit în oraş, dar nu ţi-a ieşit niciodată? Doar chefii Cătălin Scărlătescu şi Sorin Bontea ştiu de ce, pentru că reţeta lor de ceapă caramelizată e cea mai bună şi, poate, chiar cea mai simplă.

Merge servită şi la sandvişuri simple, nu doar la burgeri, e foarte bună şi la paste, dar şi la pizza, precum şi alte feluri de mâncare, friptură sau orice, după bunul plac. Este şi un aliment foarte sănătos, bogdat în multiple vitamine şi antioxidanţi.

Reţeta simplă de ceapă caramelizată

La fel de real este şi că proprietăţile se vor mai diminua în urma procesului de gătire, dar esenţialul va rămâne tot acolo, iar gustul va fi de milioane. Cătălin Scărlătescu şi Sorin Bontea, celebrii juraţi de la Chefi la cuţite, show-ul care face furori la Antena 1, au explicat cum să faci cea mai bună ceapă caramelizată în cinci paşi simpli.

Ai nevoie de 3 cepe mari, unt, ulei de măsline, sare şi o tigaie. Cureţi ceapa, o tai în felii de grosime medie. Se pun untul şi uleiul în tigaie, la foc relativ mediu. Atenţie, însă! Dacă vrei o textură mai moale, trebuie să pui mai mult ulei, dar dacă vrei să fie puţin crocantă, atunci pune mai mult unt.

Ceapă caramelizată
Ceapă caramelizată

După ce s-a topit untul, se dă focul mic şi se pune ceapa. După 15 minute de gătit lent, ceapa devine maronie pe margini, iar focul trebuie să rămână la fel, nu vă grăbiţi. Ceapa se va carameliza în aproximativ 45 de minute şi nu are nevoie de zahăr sau miere, pentru că sunt suficiente zaharurile pe care le are deja în componenţa sa.

După ce toată ceapa a devenit maronie, iar apa s-a evaporat, începe să se lipească de tigaie. Acesta este momentul în care trebuie să amesteci şi să pui puţină apă şi un praf de sare. Chiar dacă durează aproximativ o oră, secretul acesta al Chefilor Scărlătescu şi Bontea, face toţi banii.