Gabriela Dinu Retete 02.01.2023 10:48

Rețetă de dulceață de soc. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Rețetă de dulceață de soc. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Fructele şi florile de soc sunt mai puţin cunoscute şi implicit mai puţin consumate. Însă au şi ele extrem de multe beneficii pentru corpul uman şi sunt şi delicioase. Cea mai simplă reţetă de dulceaţă de soc este cea mai veche dintre toate şi se face foarte rapid.

Florile de soc sunt gata de cules în jur de finalul lunii mai, începutul lunii iunie, iar fructele apar mai târziu. Pentru reţeta de dulceaţă nu vă trebuie foarte multe ingrediente şi aveţi nevoie de 1 kilogram fructe de soc, 1 kilogram de zahăr, 150 ml de apă, 3-4 linguri de zeamă de lămâie şi 1 plic de zahăr vanilinat.

Cum se face dulceaţa de soc

Trebuie reţinut faptul că fructele crude de soc sunt toxice, aşa că trebuie culese doar atunci când sunt foarte bine coapte şi de culoare neagră. Sub nicio formă nu se consumă fructele de soc verzi! Se spală foarte bine, se scurg de apă, iar în timpul acesta apa şi zahărul se pun la fiert. Se va opţiune un sirop gros, peste care se vor pune fructele de soc şi se fierb pentru 40-50 de minute, după care puneţi plicul de zahăr vanilat şi zeama de lămâie. După ce se răceşte puţin, dulceaţa poate fi pusă în borcane şi sunt gata pregătite pentru iarnă.

Socul are multiple beneficii, iar dulceaţa aceasta îi ajută pe cei care au bronşită şi apără organismul împotriva virusurilor. Totodată, ajută şi la eliminarea toxinelor din corp. În acelaşi timp, au şi unele contraindicaţii cu care nu este deloc de glumit.

Dacă sunt consumate atunci când sunt crude, fructele de soc sunt devastatoare pentru organism, având efecte laxative, sudorifice, diuretice, antiinflamatorii, antiseptice, antivirale, antioxidante. Totodată, ceaiul din florile de soc nu se consumă pe o perioadă îndelungată, ci maximum 10 zile. Supradoza de ceai de soc duce la stări de vomă, iritarea gâtului şi arsuri stomacale, probleme de respiraţie şi intoxicaţii serioase, aşa că aveţi mare grijă.