Ionuț Nițulescu Retete 21.12.2022 03:47

Dulceață de caise. Trei rețete simple pentru un desert sănătos

Dulceață de caise. Trei rețete simple pentru un desert sănătos

Dulceața de caise dulce-acrișoară și parfumată  se potrivește de minune dimineața, cu pâine proaspătă sau un croissant, dar și pe clătite sau în prăjituri. Sună bine, nu-i așa? Iată trei rețete simple de dulceață de caise, fără aditivi, foarte ușor de făcut. 

Dulceața, gem, marmeladă, oricum le-am numi, toate  sunt de încercat. Pentru toate cele trei rețete aveți nevoie de 1 kilogram de caise curățate, fără sâmburi. Alegeți-le pe cele mai coapte, ușor moi. Acelea sunt cele mai parfumate. Diferența dintre ele constă în modul de preparare. Toate sunt însă naturale, fără aditivi sau conservanți, astfel că veți obține un desert sănătos. Le puteți păstra la loc răcoros ani buni.

Citește și: Cel mai bun chec din lume este cel cu lămâie și iaurt. Iată rețeta simplă și fenomenală

Dacă vă întrebați totuși care e diferența dintre trebuie să știți că la dulceață frunctele rămân întregi, în timp ce la gem și la marmeladă acestea se zdrobesc. La dulceața de caise însă lucrurile se schimbă, deoarece nu folosiți fructele întregi.

Iată trei rețete de dulceață de caise, din care puteți alege, în funcție de preferințe.

Dulceață de caise – rețeta clasică

Rețeta clasică de dulceață conține 1 kilogram de caise, 1 kg de zahăr și 150 de ml de apă. Puteți adăuga și alte arome , cum ar fi vanilia. Îi va da un parfum subtil.

Puteți curăța caisele de coajă sau să le lăsați așa, însă neapărat să le adăugați în apă cu zeamă de la 1 lămâie ca să-și mențină culoarea și să rămână tari.

Puneți zahărul la fiert în apă și lăsați să fiarbă până când devine un sirop. Adăugați apoi fructele scurse bine și se lasă să dea în clocot. Adunați spuma de la suprafață, fără să amestecați.

Acoperiți cratița și lăsați-o peste noapte, iar a doua zi repetați procedura. Vă veți da seama că dulceața este gata atunci când siropul este legat. Puneți dulceața fierbinte în borcane și lăsați-le să se răcească. Apoi sunt numai bune de așezat în cămară.

Cea mai rapidă rețetă

Iată o rețetă ceva mai simplă de dulceață de caise. Pentru 1 kg de caise, avețo nevoie de 200-400 de grame de zahăr, în funcție de cât de dulce vreți să fie.

Înainte de a pregăti dulceața, lăsați fructele cu o parte din zahăr măcar pentru câteva ore. Își vor lăsa zeama și vor fierbe mai ușor.

Adăugați-le apoi într-o oală și lăsați-le la fiert în jur de 30-40 de minunte, de când dă în clocot. La fel, spuma ce se adună deasupra trebuie adunată.

 

Dulceață de caise fără zahăr

În ceea ce privește rețete de dulceață de caise fără zahăr, lucrurile se mai complică puțin. Adică ai nevoie de un înlocuitor natural al zahărului.

Poți folosi un gelifiant produs din extract de stevie, care se găsește peste tot și care este foarte sănătos. Aceasta nu este însă singura variantă. Vei obține o dulceață aromată de caise folosind 2 linguri de zeamă de lămâie, 30 de grame de pectină din fructe, 1/4 cană de suc de mere și 3/4 cana de apă. Totul natural!

Prepararea e însă la fel de simplă. Adaugă toate ingredientele într-o oală și lasă-le la fiert timp de 10-15 minute. Dacă nu vreți să lăsați fructele întregi, le puteți pasa cu o furculiță atunci când încep să fiarbă.