Ionuț Nițulescu Știri 27.12.2022 10:16

Diferențele dintre zahărul vanilat și cel vanilinat

Diferențele dintre zahărul vanilat și cel vanilinat

Zahăr vanilat, vanilinat, pare că nici nu mai contează atunci când faci cumpărăturile de care ai nevoie pentru prăjitura pe care intenționezi să o pregătești. Ei bine, ar trebui să acorzi atenție acestui aspect de acum înainte, căci între cele două există diferențe uriașe.

Un joc de cuvinte face diferența dintre un produs natural și unul sintetic. După cum probabil intuiți, sănătos este zahărul vanilat care provine din batoanele de vanilie.

Vanilat vs. vanilinat. Care este diferența?

Vanilia provine din America Centrală, fiind folosită încă din antichitate de triburile aztece. Acestea combinau cacaua cu vanilia, dând astfel o aromă deosebită cicolatei.

Vanilia nu doar dă un gust deosebit preparatelor și dulciurilor, ci are și numeroase proprietăți benefice. Este cea mai scumpă aromă din lume, dar și cea mai folosită. Puțini știu că este un remediu eficient pentru diverse afecțiuni.

Efectele sale asupra organismului sunt similare cu cele ale aspirinei. Așadar, vanilia poate calma durerile de cap, de stomac sau cele reumatice și înlătură cu succes oboseala, frica și stările depresive. În plus, vanilia are proprietăți afrodisiace. Proprietățile vaniliei sunt însă mult mai numeroase.

“Recunoscută ca un stimulent al sistemului nervos, vanilia este totodată şi un bun remediu împotriva insomniilor : contribuie la relaxarea sistemului nervos şi la scăderea presiunii sângelui. Vanilia are şi proprietăţi antispasmodice, antiseptice şi digestive. Proprietăţile ei calmante o recomandă pentru tratarea febrei, cât şi ca remediu în problemele de hiperactivitate ale celor mici. Astfel, câteva bucăţi dintr-un baton de vanilie, tăiate foarte mărunt şi amestecate cu o cană de lapte cald, vor reduce febra”, explică dr. Danilea Stan, medic de familie, potrivit adevărul.ro.

Păstaie de vanilie
Păstaie de vanilie

Așadar, alegeți întotdeauna pliculețele pe care este scris „Zahăr vanilat”, care nu conțin altceva decât păstăi mărunțite de vanilie, extract de vanilie și, evident, zahăr.

Citește și: Care sunt cele mai bune prăjituri din lume. Trei deserturi tradiționale adunate de pe glob

De ce să eviți zahărul vanilinat

În schimb, ar trebui să vă feriți de zahărul vanilinat, care este obținut din vanilină. Mai precis, zahărul vanilinat este un produs sintetic ce imită aroma de vanilie. Gustul este asemănător, însă nu are nicio legătură cu batonul de vanilie. În plus, acest produs este plin de zahăr și îndulcitori artificiali.

Deși blamat și nesănătos, zahărul vanilinat este folosit încă din 1894 pentru aromatizarea produselor de patiserie, a dulciurilor, a deserturilor și băuturilor.

În pliculețul de zahăr vanilinat vom găsi un amestec din etilvanilină și zahăr.

O mică clipă de neatenție poate avea consecințe nefaste asupra organismului, mai ales dacă folosiți zahărul vanilinat des.