Gabriela Dinu Știri 07.01.2023 12:16

Redobândire permis. Cum îți iei carnetul mai repede dacă ți-a fost suspendat 3 luni. Ghid complet și documente necesare

Redobândire permis. Cum îți iei carnetul mai repede dacă ți-a fost suspendat 3 luni. Ghid complet și documente necesare

Permisul de conducere suspendat pe o perioadă de 60 sau 90 de zile poate fi redobândit după susţinerea unei probe teoretice, asemănătoare celei de la sală.

Examenul îţi oferă posibilitatea reducerii pedepsei de la 60 sau 90 de zile până la 30, este gratis şi poate fi dat ori de câte ori doriţi.

Cum se dă examenul de redobândire permis auto?

Reţineţi, însă, că testarea o veţi da în reşedinţa de judeţ de unde a fost emis permisul dumneavoastră de conducere, iar actele vor fi trimise ulterior către Inspectoratul de pe raza căeria s-a săvârşit infracţiunea.

Totodată, trebuie să ştiţi că testarea o veţi putea da doar în primele 30 de zile de suspendare sau 45 de zile, luând în calcul şi dovada.

După ce promovaţi examenul, la care veţi fi declarat admis dacă veţi răspunde corect la 13 întrebări din 15, trebuie să vă faceţi un dosar care să conţină următoarele:

  • copie după dovada de conducere, faţă verso;
  • o cerere tip de reducere a suspendării;
  • copie după cartea sau buletinul de identitate;
  • copie după procesul verbal;
  • copie după chitanţa care să ateste că aţi plătit amenda.

După ce vă va fi aprobată cererea, veţi putea merge să vă ridicaţi permisul de conducere folosind dovada şi cartea de identitate.

Un alt fapt de care trebuie să ţineţi cont după ce vă veţi redobândi permisul este acela că în cazul în care în primele 6 luni o veţi „comite” din nou, atunci vi se vor adăuga la suspendare încă 30 de zile.

Nu toate persoanele pot beneficia de reducerea perioadei de suspendare. Conform articolului 221 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă 195 / 2002, nu vor putea da redobândirea următoarele persoane:

  • dacă perioada de suspendare a fost majorată prin lege;
  • dacă a acumulat din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
  • a fost implicat într-un accident de circulaţie cu pagube materiale, iar în urma analizelor s-a stabilit că ar fi consumat alcool înainte de a se fi urcat la volan;